BORBA ZA OPSTANAK PULSKE INSTITUCIJE

DUGOGODIŠNJI ZAKUPNIK KLUBA ULJANIK ŽELJKO ILIĆ: "Rade sve da me otjeraju. Doživio sam čak i pokušaje reketarenja"

| Autor: Borka PETROVIĆ
Željko Ilić (snimila B. PETROVIĆ)

Željko Ilić (snimila B. PETROVIĆ)


"Već godinama mi podmeću klipove, ne daju mi raditi dok drugima, podobnijima, obilno sufinanciraju identične glazbene događaje koji nama uzimaju goste, ali i glazbenike. Doživio sam tijekom 20 godina, koliko imam Klub Uljanik u zakupu, svašta, od prekobrojnih inspekcija (iako jedini posjedujem sve certifikate za rad), prijetnji pa čak i pokušaja reketarenja, ali nije me strah", ispričao nam je u dahu Željko Ilić, dugogodišnji zakupnik ovog disco kluba u centru grada kojemu je, izgleda, dosta šutnje.

- Korona je možda zadnji čavao u lijesu ovom prostoru, već godinu i pol dana tražim pomoć od Grada Pule. Ne smatram da oni imaju instant rješenje za moje probleme, ali me boli da za ovakvu instituciju kao što je Klub Uljanik nemaju sluha. Mi ne radimo već 13 mjeseci, fiksne troškove moramo plaćati, i oni će nas jednostavno pojesti, navodi nam Ilić, napominjući da je samo na ime komunalne naknade u ovih 20 godina Gradu Puli uplatio oko 1,2 milijuna kuna, a sada od tog istog Grada nema nikakve pomoći.

U razgovoru doznajemo da Ilić Klub ima u zakupu na neodređeno, a da je on u vlasništvu Uljanik Standarda koji se, nakon propasti Uljanika, prodaje na javnim dražbama, zajedno s ovim prostorom i takozvanim "samačkim hotelom".

- Zašto se nama stalno podmeću klipovi - ne znam. Možda je nekome ovaj prostor u centru grada zapeo za oko? Ono što znam je da mi ga ne mogu uzeti pa, kako izgleda, rade sve na tome da propadnem i sam odem, navodi Ilić, dodajući da je pulskog gradonačelnika Borisa Miletića puno puta želio upitati je li Gradu u interesu zadržati ovaj urbani klub s gotovo 60-godišnjom   tradicijom. No u tome nije uspio.

- Već deset godina tražim sastanak s gradskom upravom. Tražio sam sastanak kao poduzetnik, ali i kao privatna osoba. Ništa, muk. Ja samo želim da me puste da radim. Ne želim se baviti politikom, ali politika se bavi sa mnom. Ukoliko Grad želi preuzeti klub kako bi opstao i to je u redu, ili možda misle da bi ga netko bolje vodio, ja samo želim da me prestanu perfidno uništavati jer to traje godinama, navodi Ilić.

Na upite na koje ga se to načine uništava, Ilić kao primjer daje njegovu nekadašnju ideju rock matineja za tinejdžere kojoj je bila intencija maknuti klince s ceste i ponuditi im zabavu bez cigareta i alkohola.

- Bio sam u tome uspio. Nije mi bilo u interesu zaraditi na tom programu već odgajati mlade. Stoga sam svima koji su prolazili školu s izvrsnim davao godišnje besplatne ulaznice. Kako bi im mogao nuditi bezalkoholna pića po diskontnim cijenama, tražio sam od Grada Pule da mi sufinanciraju barem program, dva redara. Znate kako su mi odgovorili na molbe? Tako što su organizirali besplatne autobuse za klince do kluba u Medulinu! To je samo jedan od primjera. Najeklatantniji je onaj sufinanciranja gradskim novcem rock koncerata i glazbenih programa na Kaštelu. Javni se novac, moj i vaš novac, slijeva u džepove jednog podobnog poduzetnika koji je, primjerice, samo za koncerte na Portarati, po mojim neslužbenim saznanjima, dobivao i do pet milijuna kuna. Pazite koliko je to novca za desetak koncerata?! Postavlja se pitanje i kako to da ja koncerte organiziram za 40, 50 tisuća kuna, a ovdje koštaju i do deset puta više. Gdje ide sav taj novac, pita se Ilić, navodeći da se ovdje radi o teškom sukobu interesa i pogodovanju javnim novcem samo jednom poduzetniku.

- Nakon svega čak me i promotori velikih glazbenih grupa odbijaju. Vele mi da su im obećane sigurne gaže i puno veći honorari ako nastupe na Portarati ili na Kaštelu i zato ne žele doći u Klub Uljanik, priča Ilić, pojašnjavajući da je Stožer civilne zaštite Istarske županije, po političkom ključu, njih zatvorio čak mjesec i pol dana ranije nego što je to učinjeno u ostatku Hrvatske. Tijekom ljeta uspjeli su odraditi samo deset noći.

- Ponovo su nas zatvorili točno prije špice iako imamo veliku terasu, iako smo u prostor puštali maksimalno 500 ljudi i poštivali sve epidemiološke mjere. S druge strane, cijelo je ljeto bio krkljanac na terasama kafića na Korzu. Ako je cijeloj javnosti cilj da nam djeca slušaju narodnjake, onda je ovo dobar put kako ćemo to postići. Djeca nisu kriva, ona idu tamo gdje je atraktivno, mi smo ti koji bi ih trebali oblikovati, no ako ugasimo Klub Uljanik Pula će definitivno izgubiti velik dio urbanog identiteta, zaključuje Ilić naš razgovor, upućujući javnosti poziv u pomoć za opstanak kluba.

U lipnju bi se klubovima ponovo mogao dozvoliti rad, no gosti bi morali biti cijepljeni.

- Pitam se za koje je goste noćnih klubova to primjenjivo. Pa naši su gosti mladi koji se još uvijek nisu ili niti neće cijepiti, navodi Ilić dodajući da su tijekom sezona u Klubu inače zapošljavali do 25 ljudi, a sada su spali na samo troje. Većina im se konobara odselila jer, kako veli, nisu mogli preživjeti godinu dana sa samo četiri tisuće kuna naknade od države.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum