POVIJESNA TRISKA

DUCE JE U PULI OČEKIVAO BURAN PLJESAK, A DOBIO JE… Pulski povjesničar dr. sc. Milan Radošević pronašao je dokaze koji potvrđuju vjerodostojnost neviđenog incidenta ispred pulskog kazališta 21. rujna 1920.!

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Mussolini sa skvadristima za vrijeme Marša na Rim, dvije godine nakon pulske epizode

Mussolini sa skvadristima za vrijeme Marša na Rim, dvije godine nakon pulske epizode


Kad je Mussolini izišao iz kazališta bila sam udaljena od njega desetak metara. Bio je uvjeren da će ga dočekati buran pljesak. Prevario se, jer ono što smo mu priredili rijetko je gdje doživio. Ljudi su bili ogorčeni, pokazali su mu šake i vikali: 'Dolje Mussolini!'. ?A onda se dogodilo ono najvažnije: prišao mu je radnik i prilijepio mu dvije snažne pljuske, a zatim nestao među mnoštvom. Mussolini se sav tresao od bijesa i požurio prema automobilu", ispričala je Palmira Albanese još 70-tih godina novinaru Armandu Černjulu

Od političkog posjeta Puli Benita Mussolinija, tada prvaka fašističke stranke u lovu na glasove, koji je prema gradskog predaji zaradio šamar, čak i dva, prošlo je sto godina! O pljusci koju je budućem Duceu opalio pulski radnik već se desetljećima raspravlja, ali još nitko nije podastro toliko jaki argument koji bi odgovorio na pitanje: "Je li šamara uopće i bilo?".

No, pulski povjesničar dr. sc. Milan Radošević, znanstveni suradnik Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Područne jedinice u Puli, istraživao je i našao službeni dokument koji dokazuju da je napada na Benita Mussolinija 21. rujna 1920. u Puli svakako bilo! I da je takav "vulgarni napad", kako su ga prije stoljeća nazvali talijanski službenici, bio i povod za eskalaciju sukoba fašista s domaćim radnicima. No, krenimo redom.

U Puli je u to vrijeme bio jako razvijen socijalistički pokret. Radnička komora, na čelu s predsjednikom, socijalistom Josipom Podujom, imala je u Puli oko 12.000 članova i bila je izrazito važan politički faktor, trn u oku lokalnim fašistima.

- U takvu Pulu Benito Mussolini u svom političkom usponu dolazi brodom iz Trsta 21. rujna 1920. da bi podržao novoosnovani Fascio i predstavio svoj politički program. S njim su došli i bliski suradnici i istomišljenici iz Milana, ali i fašistički jurišni odredi (squadre d'azione) iz Trsta koji će se u gradu, pokazat će se ciljano, zadržati više dana, priča nam Radošević. U vatrenom govoru u Politeami Ciscutti Mussolini je veličao fašističko nasilje u očekivanju konačnoga rješenja Jadranskoga pitanja:

palmira

Svjedokinja pulskog šamara Palmira Albanese sa suprugom

"Kakva je povijest Fascija? - Ona je briljantna. - Zapalili smo l?Avanti! u Milanu, rušili smo u Rimu. Otvarali smo paljbu iz revolvera na naše protivnike u izbornoj borbi. Zapalili smo hrvatski Narodni dom u Trstu, zapalili smo ga i u Puli. (?) U sukobu s rasom kao što je slavenska, inferiorna i barbarska, ne treba slijediti politiku slatkiša, već batine... Mi se ne bojimo više odricanja... tal?anske granice bit će Brenner, Snježnik i Dinaridi (...) vjerujem da lakše mogu žrtvovati 500.000 barbarskih Slavena od 50.000 Tal?ana", grmio je Mussolini s govornice.

- Već sljedećega dana fašisti su, nezadovoljni negativnim pisanjem lista Il Proletario o Mussolinijevoj retorici u kazalištu, neuspješno pokušali demolirati prostorije novina čiji je urednik bio Josip Poduje. Narednoga dana, 23. rujna, ispred sjedišta socijalističke mladeži u današnjem Parku grada Graza njezini su članovi ubili karabinjera Vincenza Ferraru koji je patrolirao oko zgrade. Reagirajući na to istu večer fašisti su spalili Radničku komoru u Puli preko puta "žute škole" i uništili strojeve tiskare Il Proletaria, koja se također nalazila na mjestu današnjeg Parka grada Graza, te provalili u prostorije redakcije lista na Portarati.

Time su fašisti i fizički i simbolički uništili sjedišta hrvatske kulture i socijalističkog pokreta, dva glavna neprijatelja fašizma u Istri, priča nam Radošević.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter