civilno-javno partnerstvo

DRUŠTVENI CENTAR U PULI Profesionalizacija upravljanja Rojcem povećat će troškove, ali i funkcionalnost

Znamo da se otvaraju velike mogućnosti za financiranje iz EU fondova, no to ne ide samo od sebe - potrebno je određeno znanje i osobe koje su kompetentne u tom specifičnom području. Određeni ciljevi Rojca nisu ostvareni baš zato što se nitko njime ne bavi profesionalno. Imamo volontere koji pokušavaju zajedno donositi odluke o upravljanju Rojcem, a to dugoročno nije moguće, kaže Dušica Radojčić iz Saveza udruga Rojca

| Autor: Roberto RAUCH
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Savez udruga Rojca i Grad Pula ubuduće će odluke donositi zajedno, a zajedno će postavljati i transparentne kriterije i postupke evaluacije potrebne za dobivanje prostora u Rojcu te kontrolirati financije. Savez udruga Rojca sastavio je prijedlog novog plana upravljanja ovim društvenim centrom.

- Dugim životom u Rojcu shvatili smo da postoji način da se upravljanje i život ovdje poboljšaju te da za to imamo snagu i podršku Grada Pule. Rojc je u posljednjih 10-15 godina napredovao, no ti su koraci prespori. Njime se nitko nije bavio profesionalno, već isključivo na volonterskoj bazi, u slobodno vrijeme. Utvrdili smo da je za daljnji razvoj nužno dogovoriti zajedničko upravljanje i suradnju udruga u Rojcu i Grada. Ono što je jako važno jest činjenica da se ovakvo civilno-javno partnerstvo ne mora ograničiti samo na Rojc, već se može primijeniti na sve oblike javnih dobara i usluga, istaknula je Dušica Radojčić iz Saveza udruga Rojca, predstavljajući na Radio Rojcu novi plan upravljanja koji podrazumijeva osnivanje zajedničke ustanove.

Odgovornost i financiranje

U emisiji koju je vodila Anita Buhin gostovala je i pročelnica gradskog Upravnog odjela za kulturu Jasmina Nina Kamber, koja je također podcrtala važnost ove nove civilno-javne ustanove. Novim će modelom upravljanja, ističe Kamber, Rojc službeno dobiti i svoj formalno-pravni okvir, što će otvoriti nove mogućnosti financiranja i osigurati mu institucionalnu stabilnost. Mješovito upravljanje zgradom također će osigurati odgovornost korisnika udruga te smanjiti operativni pritisak na predstavnike Grada, istaknula je pročelnica.

Među novitetima ističe se profesionalizacija radnih mjesta povezanih s upravljanjem Društvenim centrom. Takvih, novih funkcija će u Rojcu biti nekoliko - imenovat će se ravnatelj, financijski i administrativni voditelj, osoba za rad u info-centru te voditelj razvoja, projekata i fundraisinga. Godišnji proračun, za što se iz gradske blagajne izdvaja oko 1,1 milijun kuna, zbog novih bi potreba trebao nešto porasti. Kamber je podcrtala da politika neće imati utjecaja pri odabiru ravnatelja te da će korisnici i Grad Pula zajedno postavljati kriterije natječaja i odabirati idealnog kandidata. Radojčić je istaknula važnost kvalitetnog kadra u Rojcu za njegov daljnji razvoj.

- Budućnost Društvenog centra Rojc ovisit će o kvaliteti tih kadrova. Što bolje ljude budemo uspjeli dobiti na tim pozicijama, to ćemo bolje raditi i bolje smišljati projekte za budućnost. Znamo da se otvaraju velike mogućnosti za financiranje iz europskih fondova, no to ne ide samo od sebe - potrebno je određeno znanje i osobe koje su kompetentne u tom specifičnom području. Određeni ciljevi Rojca nisu ostvareni baš zato što se nitko njime ne bavi profesionalno. Imamo volontere koji pokušavaju zajedno donositi odluke o upravljanju Rojcem, a to dugoročno nije moguće, kaže Radojčić.

Civilno-javno partnerstvo, tvrdi ona, pokazalo se kao jedno od najučinkovitijih oblika upravljanja javnim dobrom ili javnim uslugama zbog toga što nema nikog tko ima većeg interesa da se nečim bolje upravlja od samih korisnika tih javnih dobara ili usluga. "Oni znaju koji su prioriteti za ulaganje, racionalni su po pitanju trošenja javnog novca, no također su svjesni da su budžeti ograničeni. U Rojcu smo svjedočili neracionalnom trošenju novca, na što smo više puta upozorili. Predstavnici udruga znaju što je Rojcu zaista potrebno i kako novac racionalnije iskoristiti", kaže Radojčić.

Nagodinu nova ustanova

Kamber je objasnila postupak: plan upravljanja prvo treba usvojiti Koordinacija Rojca, a zatim treba pripremiti akt o potpisivanju ugovora između osnivača, dakle Grada Pule i Saveza udruga Rojca. Prijedlog odluke o osnivanju ustanove potom gradonačelnik stavlja pred gradske vijećnike i ako se usvoji slijedi potpisivanje ugovora o osnivanju. Kamber predviđa da bi se do konca godine to moglo obaviti, a ugovor bi trebao stupiti na snagu 2022.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini