KONTINUIRANO ULAGANJE

DRUŠTVENI CENTAR ROJC DOM JE ZA STOTINJAK UDRUGA: Jedinstven primjer dobre suradnje civilnog sektora, gradske vlasti i upravitelja

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Razvijeno civilno društvo podrazumijeva suradnju i partnerstvo subjekata civilnog društva s gradskom vlašću, a jedinstven primjer takvog djelovanja je Društveni centar Rojc. Mjesto je to u kojemu danas djeluje više od 100 udruga civilnog društva iz područja kulture, sporta, socijalne skrbi i zdravstva, skrbi o osobama s posebnim potrebama, skrbi o djeci i osobama treće životne dobi, ekologije, humanitarnog rada, tehničke kulture, nacionalnih manjina, udruga proizašlih iz domovinskog rata i drugih.

Inicijativa udruga s konca 90-ih

Projekt stvaranja multimedijalnog centra gradskih udruga, nastao kao rezultat djelovanja nevladinih udruga krajem 1990-ih godina, vrlo je brzo postao najznačajniji projekt za razvoj društvenog sektora u Puli, kojim putem Upravnog odjela za kulturu od 2002. godine koordinira Grad Pula. S ciljem kvalitetnije i bolje komunikacije, odgovornijeg rada u Rojcu, uvažavanja potreba i prijedloga korisnika Centra, zajedničkih donošenja odluka uz transparentnu suradnju s Gradom Pulom kao partnerom sektora i vlasnikom Rojca, formirana je Radna grupa - Koordinacija Centra gradskih udruga "Rojc".

S obzirom da je država nepovjerljiva prema civilnom društvu, a gospodarstvo ne vidi razloge djelovanja, niska razina suradnje i partnerstva ovih dionika naše društvo čini podijeljenim i dezintegriranim. Posljedica je da značajni resursi ostaju neiskorišteni.

- Smatram da bi država trebala biti efikasnija po pitanju upravljanja vlastitom imovinom kako bi se osigurale potrebne pretpostavke za razvoj gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta i u konačnici kako bi kroz takav vid suradnje korist imali građani koji razvojem civilnog društva aktivno i slobodno djeluju u svim sferama društvenog života.

Kroz razne programe, razvijanjem socijalne dinamike, povećanjem socijalne kohezije, ulaganjem u objekte civilnog društva Grad Pula neupitno iskazuje svoje opredjeljenje i podršku radu udruga i razvoju civilnog društva koje svojim djelovanjem pridonose zajednici. Ovaj bivši vojni objekt Grad Pula platio je nemalih 11 milijuna kuna kako bi bio u funkciji razvoja civilnog društva. Bivša vojarna "Karlo Rojc" može poslužiti kao primjer na koji način Grad Pula skrbi o svojoj imovini i na koji se način bivša vojna imovina može staviti u funkciju za građane, ističe pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Kontinuirana obnova, skate park, staze…

Osluškujući potrebe svih uključenih dionika u radu Centra, u Rojc se kontinuirano ulaže. Tako je krajem veljače ove godine u potpunosti dovršena sanacija krova. Ona je provedena u tri faze, a radi se o površini od 4.250 kvadrata i ukupnoj investiciji vrijednoj 3,3 milijuna kuna. Uz to uređeni su sanitarni prostori, provedene potrebne instalacije, izvedeni su zidarski i staklarski radovi u zajedničkim prostorijama i još niz ostalih redovnih i izvanrednih aktivnosti održavanja i dotjerivanja u funkcionalnom i estetskom smislu.

Također, izgrađen je skate park vrijedan 1,5 milijuna kuna te uređene staze s istočne strane Društvenog centra Rojc, uz hortikulturno uređenje i postavljanje javne rasvjete. Organizirana je čuvarska služba i služba za održavanje zajedničkih prostorija od strane gradskog upravitelja Castruma Pula 97.

Komunikacija iznimno dobra

- Drago mi je što je komunikacija nadležnog gradskog Upravnog odjela za kulturu, gradskog upravitelja i korisnika iznimno dobra i svi zajedno sudjelujemo i dogovaramo aktivnosti održavanja i uređenja kako same zgrade tako i okolnog prostora da bi bio u odgovarajućem stanju i od koristi za brojnu mlađu populaciju. Pozivam sve sugrađane da upravo u Rojcu kvalitetno ispune svoje slobodno vrijeme, usvoje nova znanja i vještine ili jednostavno pomognu drugima Kroz volontiranje, poručio je pulski gradonačelnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter