PRVA ŽENA PREDSJEDNICA TEH MREŽE

PULJANKA IRENA BOLJUNČIĆ GRACIN nova je predsjednica europske mreže nezavisnih kulturnih centara

| Autor: Zoran ANGELESKI
Irena Boljunčić Gracin - na njenu inicijativu prošle godine u Beogradu osnovana 'TEH Balkan mreža'

Irena Boljunčić Gracin - na njenu inicijativu prošle godine u Beogradu osnovana 'TEH Balkan mreža'


TEH je mreža nezavisnih kulturnih centara Europe osnovana 1983. godine. Okuplja 109 multidisciplinarnih, umjetničkih i socijalno angažiranih centara diljem Europe, od kojih 77 ima status punopravnih članova, a Društveni centar Rojc jedini je punopravni član iz Hrvatske

Kao prva žena predsjednica u povijesti TEH mreže i prva osoba koja je izabrana za predsjednicu s ovih prostora, Puljanka Irena Boljunčić Gracin, predstavnica Saveza udruga Rojca, nova je predsjednica mreže europskih nezavisnih kulturnih centara Trans Europe Hales (TEH), odlučeno je na konferenciji TEH mreže proteklog vikenda u kulturnom centru Zentralwerk u Dresdenu. Veliko je to priznanje i za nju i za Društveni centar Rojc.

Razmjena, podrška i suradnja

TEH je mreža nezavisnih kulturnih centara Europe osnovana 1983. godine. Okuplja multidisciplinarne, umjetničke i socijalno angažirane centre diljem Europe. Jedna je od najaktivnijih kulturnih mreža u Europi koja omogućuje aktivnu platformu razmjene, podrške i suradnje između članica te im pruža podršku za interkulturalne razmjene i razumijevanje i promicanje umjetničkih sloboda.

Većina članica su centri nastali 'bottom up' pristupom i lokalnim inicijativama u prenamjenjenim zgradama (npr. industrijske, vojne zgrade) te su danas nosioci kulturnih, umjetničkih i društvenih promjena s važnim naglaskom na razvoj zajednica u kojima se nalaze.

TEH mreža okuplja ukupno 109 centara od kojih 77 ima status punopravnih članova, a DC Rojc jedini je punopravni član mreže iz Hrvatske. Mreža trenutno provodi niz velikih europskih projekata zajedno s raznim partnerima iz cijele Europe (sveučilišta, kulturne institucije, druge europske mreže itd.), a teme kojima se bavi su kulturno - društveni centri kao tvornice imaginacije, kulturni i kreativni prostori i gradovi - kodizajniramo naše gradove, kreativna ekonomija, društvene inovacije, poslovni kreativni modeli, društveni utjecaj kulturnih prostora i slično. Članicama mreže omogućuje niz programa poput organizacijskog razvoja, umjetničke edukacijske platforme, urban labs, start up programe za novonastajuće centre...

Iznimno aktivna u nezavisnom sektoru

Društveni centar Rojc član je mreže od 2013. godine, a 2015. godine Irena Boljunčić Gracin kao predstavnica Rojca ulazi u Upravni odbor mreže. Ona je dugogodišnja djelatnica u nezavisnom kulturnom sektoru, a vodila je od 2013 do 2017. godine Savez udruga Rojca, koji je u svibnju 2017. godine bio domaćin 83. TEH konferencije. Posljednje dvije godine Irena Boljunčić Gracin provodi Start up program TEH mreže: razvojni program za novonastajuće kulturno društvene centre na području jugoistočne Europe, Ukrajine i Bjelorusije te se bavi modelima razvoja kulturnih i kreativnih prostora, umrežavanjem i njihovim značajem za razvoj društva u cjelini. Na njenu je inicijativu prošle godine u Beogradu osnovana 'TEH Balkan mreža' koju, uz Rojc iz Hrvatske, čine i centri iz Rumunjske, Grčke, Srbije, Makedonije i Kosova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater