POČELO TESTIRANJE  OSNOVACA U PULI

SVA DJECA TREBAJU NAUČITI PLIVATI Godišnje oko 200 mališana iz Pule, Vodnjana i Fažane prođe obuku

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Testiranje plivačkih sposobnosti djece na pulskom bazenu (Snimio Danilo Memedović)

Testiranje plivačkih sposobnosti djece na pulskom bazenu (Snimio Danilo Memedović)


U tijeku je ovogodišnja provedba testiranja plivačkih sposobnosti djece u Gradskim bazenima Pula. Projekt je to nazvan "Hrvatska pliva" koji pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za sport provodi Plivački klub Arena još od 2014. godine. Namjera je testirati što više djece prvih i drugih razreda osnovnih škola na području Pule, te općina Vodnjan i Fažana, koji su ujedno partneri u projektu, te neplivačima ponuditi besplatnu obuku.

Posjetili smo pulske Gradske bazene upravo u trenutku kada su dvije grupe šijanskih osnovnoškolaca dovršavale svoje testiranje.

Hrabri mališani s plavim plivačkim kapama koje su dobili na poklon od Plivačkog kluba Arena uzbuđeno su čekali su svoj red i spremno pokazivali kako su naučili plivati tijekom ljeta. No, iako su neki u tome bili uspješniji, drugima je zastajao dah i nisu imali snage otplivati od početka do kraja bazena, već bi se lovili za rub bazena ili tražili pomoć trenera.

Sedmogodišnji Mijo kaže da mu je najdraže ronjenje, a plivanje je naučio kada je, kaže, imao oko četiri godine. Njegove prijateljice iz razreda domeću da im se najviše sviđa bazen, a naučile su plivati već prošlog ljeta kada bi odlazile na more s roditeljima. Ovaj dan im je, slažu se svi, super, jer su klupe i knjige bar nakratko zamijenili bazenom i igrom. Djeci i učiteljicama osiguran je prijevoz od škole do Gradskih bazena i nazad, kao i besplatna obuka, ukoliko se za to pokaže potrebe, a uvijek je ima.

Zvjezdana Grganja, profesorica i voditeljica programa obuke, kaže da kroz proces testiranja prođe oko 1.200 djece prvih i drugih razreda osnovnih škola.

- U sam program ulaze neplivači. Teško je procijeniti koliki će ih broj biti jer on varira iz godine u godinu, no bude između 120 i 250 polaznika obuke. Prošle je godine, primjerice, 160 djece neplivača bilo uključeno u program obuke. Ona traje dvadeset sati, prilagođena je djeci toj dobi i smisao je da oni budu sigurniji u vodi, da plivaju nešto više od onog što su naučili u samom startu, da nauče roniti, disati i gledati pod vodom, objašnjava Grganja.

Krajnji je cilj, veli, smanjiti broj neplivača djece na navedenim područjima, a ujedno im približiti i popularizirati sport i plivanje kao zdrave sportske aktivnosti, sastavan dio zdravlja. Napominje da je to važno pogotovo zato što se djeca danas ne kreću i nisu aktivna kao što su to nekad bila.

Testiranja se, objašnjava Grganja, obavljaju na način da djeca ulaze u bazen samostalno ili uz pomoć trenera koji pliva uz njih. Pažljivo se mjeri koliko oni najdalje mogu isplivati, pa se tako onaj tko ispliva 25 metara smatra plivačem, dok onaj tko ne uspije isplivati ulazi u program obuke.

Grupe se potom slažu uzimajući u obzir koliko je djece ušlo u sam program, a najčešće ih je oko desetak. U program je uključeno sedam voditelja i sudionika programa, a to su Zvjezdana Grganja, Ana Lučić, Stefani Matijević, Sanjin Hodžić, Josip Štangl, Kristina Blažeković i Alisa Tešić. Program počinje krajem listopada, a završava do kraja ove godine. Tijekom tog perioda djeca na bazenima treniraju dvaput tjedno u popodnevnom terminu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum