U labinu POTPISAN UGOVOR MINE TOUR

Cilj projekta je aktivno očuvanje rudarske baštine i povezivanje u JEDINSTVENI TURISTIČKI PROIZVOD


U Labinskoj Maloj vijećnici svečano je potpisan Ugovor o sufinanciranju za projekt MINE TOUR, Program prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija Hrvatska. Potpisivanju Ugovora nazočili su Dimitrij Pur, zamjenik voditeljice Upravljačkog tijela kao predstavnik Upravljačkog tijela Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska, predstavnica Zajedničkog tajništva i ugovorna upraviteljica Dunja Babić, Franci Rokavec, župan općine Litija te pojedini predstavnici projektnih partnera. Trajanje projekta je 30 mjeseci a njegov proračun iznosi 1.1 milijuna eura od čega na Grad Labin otpada 403 tisuće eura. Partneri na projektu su Grad Labin, Slovenska općina Litija, Razvojni center srca Slovenije, Zavod za gradbeništvo Slovenije, Turistička zajednica Istarske županije, Labin Art Express i Turistička zveza Slovenije.

-Ovo je vrlo važan projekt za nas iz nekoliko razloga, prvi puta je Grad Labin nositelj jednog ovakvog projekta koji je sufinanciran sredstvima iz EU fondova, simbol rudnika i rudarenja biti će na naslovnici projekta i što ćemo napokon rekonstruirati naš šoht. Očekujem da ćemo do kraja čak 93 posto nova osigurati izvan gradskog proračuna. Krajem 2019. naš šoht će biti obnovljen i renoviran usprkos mnogim nevjernima Tomama. Poveznica sa ostalim partnerima je što će šoht i rudnik u Litiji biti povezan zajedničkim modelom upravljanja i zajedničkim marketinškim nastupom, rekao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić. Dimitrij Par je istaknuo da je ovo lijep i konkretan primjer suradnje Hrvatske i Slovenije.

Projekt MINE TOUR se bavi izazovom neiskorištenog turističkog potencijala rudarske baštine na rubnim područjima programskog područja i to prirodnog spomenika rudnika Sitarjevec u Litiji te kulturnog spomenika Šoht u Labinu koji su u lošem stanju, a nedostaje i prekogranična promocija, suradnja među akterima na nacionalnoj i prekograničnoj razini. Potrebno je unaprijediti znanje turističkih dionika o načelima održivog turizma te bolje upravljanje baštinom. Cilj je projekta aktivno očuvanje rudarske baštine kroz razvoj novih održivih prekograničnih turističkih proizvoda. Promjena će se odraziti u poboljšanom pristupu i prepoznatljivosti rudnika u svrhu boljeg doživljaja baštine, povećanju posjeta te povećanoj privlačnosti spomenika. Bit će valorizirani sadržajima koji nude bogat doživljaj, a ujedno će se osigurati očuvanje spomenika za buduće generacije. Neposredni su učinci povezani s rudarskom baštinom prekogranični održivi turistički proizvodi; posjete rudarskim spomenicima; dionici održivog turizma uključeni u osposobljavanje te investicije manjeg opsega za očuvanje rudarske baštine. Korist će imati turisti zbog bogatog doživljaja; povećana atraktivnost zaleđa, razvoj poduzetništva i povoljne prilike za zapošljavanje lokalnog stanovništva; turistički će dionici dobiti nove kompetencije. Pristupom odozdo prema gore projekt će povezivati spomenike, javne i privatne turističke dionike, lokalna gospodarstva i lokalne zajednice, što ih povezuje zajednička rudarska prošlost, u jedinstveni turistički proizvod. Ovime ćemo ojačati održivi turizam kao pokretačku silu razvoja PP. Prekogranični je pristup potreban kako bi se standardiziralo očuvanje resursa. Prekograničnim marketingom i promocijom ostvarit ćemo veći broj posjetitelja rudarske baštine koja će biti ujedinjena u novi turistički proizvod. Izradit će se novi plan upravljanja posjetiteljima, prekogranični marketinški model, edukacijski program i turistički vodič za promociju rudarske baštine. (B. BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater