OPORAVLJENE MORSKE KORNJAČE

Atraktivno jesensko puštanje glavatih želvi u plavetnilo: U PONEDJELJAK SE MERY FISHER I ZOKI VRAĆAJU U MORE

| Autor: Borka PETROVIĆ

Glavatu želvu Mery Fisher u prosincu 2018. godine pronašli su mještani Korčule kako pluta uz obalu otoka. Nakon boravka u Veterinarskoj stanici u Splitu, preseljena je u pulski Aquarium, gdje je, s obzirom na višestruke ozljede glave, ručno hranjena

  

Centar za oporavak morskih kornjača u ponedjeljak u 14 sati organizira jesensko puštanje morskih kornjača u more. U more će biti puštene dvije kornjače - Mery Fisher i Zoki, koje će se u slobodu pustiti na poluotoku Verudela, na plaži pored svjetionika Verudica. 

Na kornjače će, kako doznajemo, u suradnji s Odjelom za bioraznolikost sveučilišta Primorska iz Kopra biti postavljen GSM odašiljač za telemetrijsko praćenje, a u sklopu projekta "LIFE-EUROTURTLE, zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske unije". Prije samog puštanja u more predstavnici Aquariuma Pula kornjače će predstaviti, opisati njihove ozljede i tijek oporavka te će informirati javnost o telemetrijskom praćenju i aktivnostima projekta.

Inače, Zoki je glavata želva koja je u Centar stigla krajem srpnja. Pronađen je kako bespomoćno pluta u moru kod otoka Suska. Najprije su ga preuzeli djelatnici Plavog svijeta i zadržali u svom centru, a s obzirom na to da je i dalje plutao, odlučili su nazvati Aquarium Pula i organizirati prijevoz do Centra za oporavak morskih kornjača.

 Stara ozljeda

 Zoki je tako prvog kolovoza ukrcan na katamaran Bišovo i prevezen u Pulu. Ovdje se doznalo da ima staru ozljedu oklopa koja je u potpunosti zacijeljena, a većih zdravstvenih problema nije bilo. Pri dolasku težio je 15 kilograma, a procjenjuje se da je star između deset i 15 godina. Nakon dolaska u Centar, Zoki je ubrzo uspostavio pravilnu plovnost, a već nakon nekoliko dana počeo je normalno jesti ponuđenu hranu.

Glavatu želvu Mery Fisher u prosincu 2018. pronašli su mještani Korčule kako pluta uz obalu otoka. Nakon što su je podigli iz mora, primijetili su višestruke ozljede glave. Po pronalasku je kraće vrijeme boravila u Veterinarskoj stanici u Splitu, koja odlukom Ministarstva služi kao postaja za pružanje prve pomoći ozlijeđenim morskim kornjačama. 

Kondicijski trening 

Nakon nekoliko dana kornjača je premještena u pulski Aquarium, gdje joj je pružena daljnja intenzivna veterinarska skrb te se posebna pažnja pridavala redovitom hranjenju. S obzirom na ozljede glave, bilo je potrebno ručno hraniti životinju, ali tek nakon što bi svojevoljno otvorila usta (potpomognuto hranjenje). 

Mery Fisher je u lipnju preseljena u Nacionalni park Brijuni, gdje je smještena u veliki bazen u sklopu Oporavilišta za zaštićene životinje. Tamo se pratio njezin način plivanja i zaranjanja te je li sposobna samostalno se hraniti. Ujedno joj je velika površina bazena omogućila svojevrstan kondicijski trening te pravilnu pripremu za povratak u more. Vraćena u je u Centar 24. listopada kako bi se obavili finalni pregledi te je na nju postavljen GSM odašiljač.

Prijavite ozlijeđene morske životinje 

Za praćenje stanja ozlijeđenih i uginulih strogo zaštićenih morskih kralješnjaka Ministarstvo zaštite okoliša i energetike vodi Protokol za dojavu u čijem radu sudjeluju ovlaštene veterinarske ambulante duž obale, Veterinarski fakultet u Zagrebu, Hrvatski veterinarski institut i Morski obrazovni centar Pula u suradnji s Aquariumom Pula, koji je ovlašten za skrb i liječenje morskih kornjača. Pronalazak ozlijeđene ili uginule morske kornjače može se prijaviti pozivom na broj 112.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater