(Snimio Zvjezdan Strahinja)
Nije bilo proteklog petka važnijeg pitanja u Puli nego je li plava riba, koja se taj dan prodavala na ribarnici, haringa ili sardela. Na naš objavljeni tekst o velikoj sardeli odmah je krenula polemika, a mnogi su posprdno ustvrdili da to nije nikakva sardela nego - haringa. Jer da takve velike sardele nema. Iz komentara na društvenim mrežama i iz mailova, koji su poslani redakciji, vidi se da su desetljeća konzumacije male sardele rezultirale općom amnezijom o nekad čestoj ribi na našem stolu - sardeli tako velikoj da ih ide od 20 do 27 komada u kilo.
Da u startu razjasnimo: Naravno da je svaka vrsta sardele riba iz porodice haringi. I to nitko ne spori! Ali kada govorimo o konkretnoj haringi, onda podrazumijevamo plavu ribu veću i od goleme sardele (haringe narastu do 45 centimetara, a goleme sardele u prosjeku imaju 25 centimetara), i tipične su za sjeverna mora i oceane. A tvrditi pritom da sardela ne može biti tako velika, je direktno negirati tradiciju ribarenja i gastronomije među starim Puležanima.
Vikend sam proveo u društvu baš takvih ljudi, koji žive na moru i od mora ili su nekad živjeli od mora, koji u obiteljima imaju i dugu tradiciju prodaje ribe i školjaka, ali i duboke pulske korijene. Tako se spontano nastavila priča o velikoj sardeli pa su i jednoglasno ti iskusni morski ljudi reagirali riječima: "Haringe kod nas nema! To je mater od sardele ili tzv. čepa."
Ne budi lijen, potvrdu sam potražio i od ribara-novinara Mladena Kolenka Koleta, koji je godinama pisao najzanimljivije priče s naših ribarnica. Pa ako on kaže da je to bila haringa onda neka bude - haringa. Ali ne, i on mi piše o golemoj sardeli koju naziva lojka. Sada, dakle, raspolažemo još jednim nazivom - mater od sardela, čepa i lojka!
Neven Lorencin i Mladen Kolenko javljaju se iz Medulina (Snimio Zvjezdan Strahinja)
Nakon nedjeljne kave s jednim ribarom Kole mi šalje sljedeću poruku: "Dakle, Neven Lorencin, bivši vlasnik broda za izlov srdela ‘Tureta’, izjavio mi je: ‘Kole, ovi novi i tzv. ribari plivaličari, za čepe isuviše lako izjavljuju da su to haringe! No haringe nisu, već posebna vrsta velikih srdela, koje se izuzetno rijetko love u Kvarneru’. Nešto oko Rijeke i to je to..."
Kole inače ne preferira jesti veliku sardelu, jer kaže da ga iritiraju kosti. Ipak, prihvaća sugestije da se radi o kvalitetnoj ribi.
"Tvrdi mi prijatelj ribar da imaju puno ukusnije meso od ovih današnjih 47 komada srdela u kilo", riječi su kojima zaključuje Kolenko ovu našu kolegijalnu prepisku. U petak kad smo vagali plavu ribu na ribarnici išlo ih je 20 u kilo!
Još jedan prilog tvrdnji da se radi velikoj sardeli: U siječnju 2017. u pulskoj se luci dogodio pomor plave ribe uzrokovan termičkim šokom. Puležani su masovno dojavljivali o pomoru haringe. Demantirao ih je doc. dr. sc. Andrej Jaklin iz Centra za istraživanje mora Rovinj - Instituta "Ruđer Bošković", koji je pregledao primjerke i rekao da se ne radio o haringama, već o autohtonoj Sardeli golemoj (Sardinella aurita Valenciennes), koja obitava u Jadranu.
Dakle, ako prodavačice na ribarnici napišu da prodaju sardelu; i ako ta riba odgovara vrsti velike sardele, kakvu su svakodnevno jeli naši stari; a ako iskusni ribari sve znaju o materi od sardele, čepi ili lojki; a stručna literatura navodi da haringe pripadaju sjevernim morima i oceanima; zašto bi uopće sumnjali da je tog petka u Kvarneru ulovljena - sardela?