PRAVI KAPITALCI

Pun je Mjesec i na pulskoj ribarnici nema sitne plave ribe, ali zato ima GIGANTSKIH OSLIĆA!

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Sandra Puhalj s kapitalcem s Komiže (Zvjezdan STRAHINJA)

Sandra Puhalj s kapitalcem s Komiže (Zvjezdan STRAHINJA)


Kod nas se ovakvih sigurno više ne može uloviti. Dolje je dublje more, tamo je sve veliko. I rošpi i šanpjeri ogromni su u odnosu na naše, kaže prodavačica Sandra Puhalj

U dane nakon punog Mjeseca na pulskoj ribarnici nećete naći sitne plave ribe. Dok sardeličari čekaju mrak, a Puležani jeftinu i najzdraviju ribu, dobro dođe i poneki bijeli kapitalac koji cijenom i nije tako nedostižan kako bi se na prvu moglo pomisliti.

Evo, neki dan su se ujutro na ribarnici nudila dva velika oslića, svaki po oko pet kilograma i po cijeni od 70 kuna za kilogram.

- Ulovljeni su na parangal na Komiži. Oni su po 70 kuna, a ovi manji oslići po 80 za kilo, rekla nam je Sandra Puhalj, a mi bi dodali da ni ti mali nisu neka sitna riba.

U pokušaju da kapitalce na pultu fotografiramo, a da nam u svoj svojoj veličini stanu u kadar, prodavačice su se na štandu počele šaliti da bismo trebali izaći u hodnik i slikati ih kroz staklo. Srećom, na raspolaganju nam je i širokokutno snimanje. Sandra je i podigla jednog od njih u ruke da bi ga pokazala u punoj raskoši.

foto

U svakom po pet kila (Zvjezdan STRAHINJA)

- Kod nas se ovakvih sigurno više ne može uloviti. Dolje je dublje more, tamo je sve veliko. I rošpi i šanpjeri ogromni su u odnosu na naše, kaže prodavačica, a neko se ubacuje s komentarom da su "u Dalmaciji i ljudi veliki".

U Jadranu najveći uhvaćeni bili su primjerci od oko deset kila, no i ovi imponiraju svojom masom. Meso im je bijelo, izvrsna okusa, mekano, sočno i lako probavljivo. Zato se odvajkada oslić preporučuje bolesnicima, a u ovo epidemijski stresno doba i zdravima bi dobro došao.

Sandra Puhalj kaže da su načini pripreme brojni. Ona bi, otkriva nam, glavu i kost iskoristila za dobru juhu, a ostatak mesa izrezala na filete pa ih ili pohala ili ispekla u pećnici. Kako god, samo da je srcu, stomaku i društvu drago.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter