Ilustracija (Pexels)
Nepotrebno bacanje hrane događa se u čitavom lancu opskrbe hranom: u fazama proizvodnje, prerade, distribucije, prodaje i potrošnje. Prema dosadašnjim se spoznajama na globalnoj razini oko trećina proizvedene hrane za prehranu ljudi izgubi ili nepotrebno baci.
Osim gospodarskog troška, kao i troška za kućni budžet, bacanje hrane je i trošak povezan s okolišem. Gospodarski trošak ne uključuje samo trošak povezan s vrijednošću samog proizvoda, nego i troškove povezane s proizvodnjom, prijevozom i skladištenjem nepotrebno bačenih proizvoda te troškove njihove obrade. Kad je riječ o okolišu, nepotrebnim bacanjem hrane se troše resursi uloženi tijekom životnog ciklusa proizvoda, primjerice zemljište, voda, energija i ostali, te se posljedično povećavaju emisije stakleničkih plinova. Sve su ovo podaci koji se mogu pronaći na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
U zemljama EU godišnje se po različitim sektorima baci oko 88 milijuna tona hrane, a istovremeno je četvrtina građana izložena riziku od siromaštva. S obzirom na praksu bacanja hrane, postoje sredine koje se s njom više susreću, a ne čudi da je riječ upravo o destinacijama koje imaju snažan turistički promet te s tim u vezi i brojne ugostiteljske objekte koji rade s hranom.
Jedna od takvih sredina je i Općina Medulin. U 2024. godini na Javni poziv za sufinanciranje izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom u okviru kružnog gospodarstva, objavljen od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti, prijavila projekt ukupnog iznosa 9.872,00 eura s PDV-om, za koji je odobrena maksimalna stopa sufinanciranja od 40 posto, odnosno odobreno je 3.948,80 eura. U sklopu projekta, u suradnji s udrugom Zelena Istra, do sada su već provedene neke aktivnosti, od kojih je vrlo zanimljiva i korisna upravo edukativna kuharica recepata s ciljem smanjenja bacanja hrane i poticanja kreativnog korištenja ostataka u kuhinji.
(Foto Općina Medulin)
- Zbog blizine Kaštijuna i činjenice da naši mještani trpe najveće posljedice rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, odlučili smo učiniti dodatni iskorak u gospodarenju otpadom na području naše općine. Svjesni da veliki dio miješanog komunalnog otpada čine ostaci termički obrađene hrane, Općina Medulin uvela je sustav njihova odvojenog prikupljanja – potpuno besplatno za sve mještane. Istodobno smo se priključili projektu »Zajedno protiv otpada« pod vodstvom Ministarstva poljoprivrede, a posebno smo ponosni što je Općina Medulin prva, i zasad jedina općina u Hrvatskoj, potpisnica Dobrovoljnog sporazuma "Zajedno protiv otpada od hrane".
U okviru tog projekta ove smo godine organizirali prvi Eko dan Općine Medulin. Tom prilikom podijeljene su brošure s receptima za kreativnu upotrebu ostataka hrane, posađena nova stabla uz igralište i društvenu zonu na Štraminjonima te održane edukacije o kompostiranju, recikliranju, gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša. Ovakvim projektima želimo aktivno doprinositi smanjenju otpada od hrane, učinkovitijem i održivom korištenju resursa u cijelom lancu opskrbe, kao i borbi protiv siromaštva u Republici Hrvatskoj. Istodobno time smanjujemo količine miješanog komunalnog otpada koje završavaju na Kaštijunu, a koje su izvor neugodnih mirisa i prevelike vlažnosti otpada, naveo je medulinski načelnik Ivan Kirac.
Kuharica "Najbolji recepti za ‘drugi dan’" donosi recepte za jela koja nastaju od ostataka kuhanih obroka, starog kruha te voća i povrća koje više nije najsvježije, ali je daleko od otpada. Kuharica je svojevrsna zbirka jednostavnih recepata koja pokazuje da hrana može imati i drugi život, uz malo kreativnosti i mudrosti. Nastala kao rezultat zajedničkog truda Općine Medulin i Zelene Istre, ova kuharica ima cilj smanjenje bacanja hrane i poticanje kreativnog korištenja ostataka u kuhinji.
Ilustracija (Pexels)
S uputama o tome kako smanjiti otpad od hrane, u kuharici se nalaze recepti za fino predjelo, ukusno glavno jelo i slastan desert. Knjižicu "Najbolji recepti za ‘drugi dan’ – kuhajte bez otpada", jednostavno se može preuzeti s web stranica Općine Medulin, a u njoj je pregršt jednostavnih rješenja i odličnih recepata koji direktno mogu smanjiti otpad od hrane. Tiskana knjižica se može preuzeti na porti Općine Medulin u uredovno radno vrijeme (ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 12 sati, te utorkom od 15 do 17 sati). Recepte za ovu kuharicu su dostavili žitelji općine Medulin i okolice. Urednice su Andrea Ivančić i Nina Brnić, Zelena Istra, Jasmina Ritoša Benazić te Općina Medulin. Naklada je 250 primjeraka, a kuharica je tiskana u travnju ove godine.
Ilustracija (Pexels)
Posebna pažnja posvećena je lokalnim, tradicionalnim receptima s područja općine Medulin i okolice, ali su svoje mjesto našle i druge gastro inovacije.
Planirajte kupnju – isplanirajte obroke za cijeli tjedan te provjerite koje namirnice već imate u hladnjaku i smočnici pa tek onda napravite popis za kupovinu. Izbjegavajte gomilanje namirnica u hladnjaku i smočnici. Ono što ne vidimo, često i zaboravimo koristiti. Osim toga, pretrpani hladnjaci slabije hlade i cirkulacija zraka je otežana pa može doći do bržeg kvarenja hrane. Ne servirajte prevelike porcije hrane.
Ostatke skuhane hrane sljedećeg dana iskoristite za ručak ili večeru ili ih ponesite na posao i pojedite kao marendu. Nakon isteka »najbolje upotrijebiti do« datuma, prije nego što hranu bacite, provjerite njezin izgled, miris i okus – vjerojatno je još dobra i sigurna za uporabu! Ako vidite da ne možete potrošiti hranu prije datuma "upotrijebiti do", možete je zamrznuti i tako joj produljiti trajnost.
Problem bacanja hrane postaje sve važnija tema u Europi i svijetu. U procesu proizvodnje, transporta i skladištenja hrane troše se značajni prirodni resursi, a istovremeno se povećava negativan utjecaj na okoliš. Smanjenje otpada od hrane ključno je i s društvenog aspekta – dok se velike količine hrane nepotrebno bacaju, mnogi ljudi i dalje nemaju pristup osnovnim namirnicama.