Kanfanarska Placa danas je postala velika kuhinja na otvorenome - sve miriše na fuže jer je u tijeku još jedno izdanje popularne Fužijade. U organizaciji Općine Kanfanar, Turističke zajednice Kanfanar i Tjestenine Klara Marić, na centralnom trgu i okolnim punktovima za posjetitelje je organiziran bogat program za sve generacije, od kuhanja i kušanja, do zabave i koncerta, pa i dobre kapljice.
Najveća gužva vlada oko pozornice gdje na cooking showu svoje umijeće pokazuju poznati chefovi - Antonio Brajković i član žirija Masterchefa Stjepan Vukadin.
(Snimila Doria Mohorović)
Pred publikom su pripremili jela s fužima, i to s, nabrojao je Brajković, raznim delicijama kao što su škampi, kapesante, tartufi, biftek i vrganji, dok je Vukadin otkrio kako u svom restoranu uvijek ima "asa iz rukava" - domaću paštu Klare Marić. Uz njih, kanfanarske domaćice pokazale su publici koliko vještine i strpljenja stoji iza ručne izrade fuži, pljukanci i njoka. Jedna od njih, Ana Vidulin iz Kanfanara, otkrila nam je recept za dobru tjesteninu.
-Potrebna je dobra muka (brašno) i dobra jaja. Kad doma pripremam, stavim malo soli i kapljicu ulja. Paštu uvik misin doma, a najčešće delam pljukance, fuže i njoke. A najdraži su mi fuži s kokošon, ispričala je Ana dok je s još jednom domaćicom pred licima znatiželjnih gostiju pripremala tjesteninu.
(Snimila Doria Mohorović)
Osim kulinarskih majstorija, posjetitelji na Placi imaju priliku kušati različite varijante fuži: s boškarinom u teranu, s tartufatom ili u morskoj kombinaciji s kozicama, sipom i tikvicama. Najmlađi uživaju u programu "Fužijada kids", smještenom u parku kod Place, gdje ih čekaju tematske igre, oslikavanje lica i brojni drugi sadržaji.
Cijeli program vodi Mario Lipovšek Battifiaca, a slijedi koncert Tomislava Bralića i klape Intrade, koji će svojim nastupom zatvoriti večer posvećenu fužima.