DAN CRVENIH HALJINA

Ester Crnković, izliječena nakon moždanog udara, dijelila ruže pacijenticama na pulskoj neurologiji

| Autor: Jasna Orlić
Ester Crnković (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Ester Crnković (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Prije nešto više od četiri godine Ester Crnković doživjela je težak moždani udar. Puknula joj je aneurizma u mozgu koja je izazvala jako krvarenje. Suprug ju je odmah odvezao u bolnicu. Zahvaljujući hitnoj i stručnoj intervenciji liječnika pulske bolnice i zagrebačkog KBC Sestre milosrdnice, sada je dobro i nema posljedica bolesti.

ll

Ova 58-godišnja Puljanka, danas je u znak podrške donijela crvene ruže ženama koje se liječe od posljedica moždanog udara na neurologiji pulske bolnice, kao i liječnicama i medicinskim sestrama na neurologiji.

ll

- Imala sam želju zahvaliti se svima koji su mi pomogli u bolnici, ali i ohrabriti žene koje prolaze kroz tu bolest. Korona me je spriječila da to učinim ranije, ali sada sam ostvarila svoju namjeru, rekla je ova vedra i optimistična žena.

ll

Svojom se gestom uključila u nacionalnu javnozdravstvenu akciju prevencije moždanog udara - Dan crvenih haljina koji se svake godine obilježava 3. veljače. Cilj je akcije podizanje svjesnosti o moždanom udaru, ukazivanje na simptome bolesti koja u većem broju pogađa žene nego li muškarce.

ll

Kako doznajemo od dr. Dolores Janko Labinac, voditeljice Odjela za neurologiju pulske bolnice moždani udar je po učestalosti u svijetu drugi uzrok smrtnosti i prvi uzrok invalidnosti. Godišnje se iz pulske bolnice s dijagnozom moždanog udara otpusti više od 300 pacijenata. Ljeti ih je puno više jer se u bolnici liječi i veći broj turista. Više je uzroka i rizika koji dovode do moždanog udara, među kojima su neregulirani povišeni krvni tlak, dijabetes, hormonalna nadomjesna terapija, migrene i druge bolesti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter