ZAGREB

Uz Dan crvenih haljina: Specifičnosti moždanog udara u žena

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U tijeku je javnozdravstvena edukativna akcija "Dan crvenih haljina" kojom se želi podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena.

Dan crvenih haljina održava se četvrtu godinu zaredom u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora - Hrvatskog neurološkog društva, a ove godine u akciju su se uključile i hrabre žene koje su preboljele moždani udar. 

Na taj način zajedno žele upozoriti na specifičnosti moždanog udara u žena, skrenuti pažnju na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjene načina života.

"Moždani udar se može se spriječiti brigom za vlastito zdravlje. Čak 80 posto moždanih udara može se prevenirati ako pripazimo na glavne čimbenike rizika na koje možemo utjecati, a to su krvni tlak, šećerna bolest, povišene masnoće, pretilost, fizička neaktivnost, pušenje i alkohol", poručili su.

Akcija se već tradicionalno obilježava svečanom završnicom, a ove godine će to biti u petak, 4. veljače u dvorani Kaptol Boutique Cinema, a kao glazbeni gosti nastupit će grupa Gelato Sisters i duo Hojsak&Novosel. Glavne zvijezde večeri biti će šest hrabrih žena u ulozi manekenki na reviji crvenih haljina koje su za njih dizajnirali Iva Karačić Design, Etno Mara, Krie Design, Duchess, Diana Viljevac i Ana Maria Ricov. 

Organizacijski odbor akcije čine stručnjakinje KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb: neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Zdravka Poljaković, Marina Roje Bedeković, Vesna Matijević i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović.

Akcija se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika RH, Gradonačelnika  Zagreba i Ministarstva zdravstva te uz podršku Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

U susret Danu crvenih haljina organizirat će se javni nastupi stručnjaka i stručni skupovi, edukativna predavanja na fakultetima i webinari. Na društvenim mrežama akciju prati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da u petak, 4. veljače, odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.

Detalji o akciji mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva https://neuro-hr.org/ i na Facebook stranici www.facebook.com/Dan-crvenih-haljina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater