OD 5. DO 7. VELJAČE

DAN CRVENIH HALJINA Moždani udar treći je vodeći uzrok smrtnosti i prvi uzrok invalidnosti kod žena

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu akcije Dan crvenih haljina, koja se održava od 5. do 7. veljače sa ciljem podizanja svijesti o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara kod žena, u srijedu je upozoreno da je moždani udar treći vodeći uzrok smrtnosti i prvi uzrok invalidnosti kod žena.

"Poražavajući podaci ukazuju da je moždani udar treći uzročnik smrti kod žena, a prvi kada se govori o invalidnosti", istaknula je predsjednica Hrvatskog neurološkog društva Zdravka Poljaković na konferenciji za novinare na Cvjetnome trgu.

Preporučila je redovne preventivne preglede, fizičku aktivnost i uravnoteženu prehranu kako bi se smanjila mogućnost moždanog udara.

Na konferenciji je rečeno da moždani udar u velikoj mjeri pogađa žensku populaciju, koja ima nešto lošiji ishod liječenja od muškaraca, a svake godine ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke.

Građani su na Cvjetnome trgu od 11 do 14 sati mogli razgovarati sa stručnjacima o specifičnostima moždanog udara kod žena, savjetovati se s liječnicima specijalistima neurologije, provjeriti vlastiti rizik za nastanak moždanog udara, izmjeriti tlak i šećer u krvi, kao i čimbenike zgrušavanja krvi, te se savjetovati o pravilnoj prehrani.

Svečano obilježavanje Dana crvenih haljina u Lisinskom

Svečano obilježavanje Dana crvenih haljina održat će se u petak, 7. veljače, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog gdje će žene koje su preživjele moždani udar nositi crvene haljine, najavila je zamjenica pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević.

Upozorila je kako je moždani udar kod žena nedovoljno prepoznat, istražen i liječen. "On je prvi uzrok invaliditeta, a pravovremeno liječenje moždanog udara je od ključnog značenja za smanjenje stope smrtnosti i invalidnosti", rekla je.

Govoreći kako je iznimno važna uravnotežena prehrana, pozvala je građane da se posavjetuju s nutricionistima u savjetovalištima o prehrani.

"U Domu zdravlja Centar imamo savjetovalište koje vodi specijalistica nutricionizma koja izrađuje programe prehrane uvažavajući čimbenike svakog pacijenta. U zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo i Centru za mlade otvoreno je savjetovalište za prehranu i zdravstveno usmjerenu tjelesnu aktivnost. I tu savjetuju nutricionist i kineziolog", kazala je.

Šentija Knežević napominje da  se kod žena mnogo češće pojavljuju manje uočljivi simptomi, poput iznenadne glavobolje, mučnine, povraćanja, umora i pospanosti, zbog čega ih je važno educirati da prepoznaju simptome i odmah reagiraju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom