ZAGREB

"Dan crvenih haljina" treći put u Hrvatskoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Javnozdravstvena akcija "Dan crvenih haljina", koja podržava međunarodnu aktivnost prepoznavanja i sprečavanja moždanog udara u žena, tradicionalno se održava prvi petak u veljači u Europi i SAD-u, a po treći put održat će se i u Hrvatskoj.

Akcija je izazvala interes i stručnjaka i javnosti, a progovara o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara u žena, teškoćama u liječenju i prevenciji moždanog udara kod ženske populacije te vrlo čestom zanemarivanju te bolesti u ovoj populaciji, priopćeno je iz zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo koji Dan crvenih haljina organizira zajedno s Hrvatskim liječničkim zborom - Hrvatskim neurološkim društvom.

"Uz dosadašnje spoznaje o specifičnostima moždanog udara u žena, pogubnim posljedicama zanemarivanja simptoma toliko prisutnim upravo u ženskoj populaciji, osvješćivanjem razlika i značaja moždanog udara u žena, epidemija uzrokovana koronavirusom još je više naglasila razlike i ukazala na potrebu promjene u pristupu, dijagnostici i liječenju moždanog udara u žena", istaknuli su organizatori.

Poseban naglasak ovogodišnje kampanje stavit će se, stoga, na medicinske, psihološke i socioekonomske aspekte i utjecaje covid-19 epidemije.

Moždani udar - drugi vodeći uzrok smrti u svijetu

Javnozdravstveno - edukativna kampanja „Dan crvenih haljina 2021.“ obilježit će se nizom aktivnosti kroz mjesec veljaču, uz poštivanje epidemioloških mjera i preporuka, uključivo javnozdravstvene informativne sadržaje: održavanje webinara, tiskanje edukativnih materijala vezanih za moždani udar u žena, medijski nastupi eminentnih stručnjaka te  postavljanje plakata na jumbo panoima diljem Zagreba. 

Svečano obilježavanje akcije održat će se 5. veljače s početkom u 18 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu te će građani moći svečanost pratiti online.

Zvijezde večeri i ove godine će biti žene koje su preživjele moždani udar i koje će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije hrvatskih dizajnera. Nakon revije održat će se prigodna svjetlosna projekcija zagrebačkih fontana s početkom u 19,30 sati.

U priopćenju Gradskog ureda za zdravstvo stoji da je moždani udar drugi vodeći uzrok smrti u svijetu s oko 6,5 milijuna smrti godišnje. Na razini Europe također je drugi uzrok smrti, iza ishemijske bolesti srca, s oko 1 milijun smrti godišnje. Moždani udar u Europi uzrok je smrti u 13 posto svih umrlih žena i 9 posto svih umrlih muškaraca

I u Hrvatskoj je moždani udar drugi uzrok smrtnosti s više od 6.000 umrlih svake godine. Od toga je otprilike 60 posto ženskih bolesnika. 15 posto svih umrlih žena umrlo je od moždanog udara, stoji u priopćenju.

Procijenjeni broj svih novih slučajeva moždanog udara u Hrvatskoj -prvi put hospitaliziranih i umrlih osoba- je između 15 000 i 16 000 osoba godišnje ili oko 7 000 muškaraca i oko 8 000 žena. Smrtnost od moždanog udara unutar prvih mjesec dana od dijagnoze bolesti iznosio je između 19 i 21 posto, te je nešto viši u žena nego u muškaraca.

Moždani udar treći je vodeći uzrok smrti u žena, a tek peti u muškaraca: Ne zanemarujte simptome!

Žene imaju veći rizik za razvoj moždanog udara nego muškarci stoga i je plemeniti cilj ove opsežne kampanje - podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života, priopćeno je.

Moždani udar u žena je često nedovoljno prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen stoga je iznimno važno podizati svijest te provođenjem javnozdravstvenih aktivnosti pridonijeti smanjenju stope umrlih od moždanog udara, kao i stope invalidnosti kao posljedice moždanog udara.

U priopćenju stoji i da svake godine od moždanog udara umre dvostruko više žena nego od karcinoma dojke pa je, poručili su, važno biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara.

Iako postoje zajednički faktori rizika za razvoj moždanog udara kao što su hipertenzija, hiperlipidemija, šećerna bolest, pušenje i atrijska fibrilacija, razlike u spolnim hormonima, egzogeni estrogeni te trudnoća kao i postporođajno razdoblje su specifični faktori rizika za razvoj moždanog udara u žena, napominje se.

Žene, kako je istaknuto, imaju povećani rizik razvoja moždanog udara uslijed već spomenutog hormonalnog utjecaja na rizike -i u generativnoj dobi ali i u menopauzalnom razdoblju, i sklonije su nekim bolestima koje povećavaju rizik za razvoj moždanog udara kao što je migrena, tromboza cerebralnih venskih sinusa, fibromuskularna displazija, autoimune bolesti, intrakranijske aneurizme...

Depresija je također jedan od čimbenika rizika za moždani udar, a češće je prisutna u žena. Dodatno, žene imaju lošiji ishod liječenja jer češće same zanemaruju svoje simptome i ne dolaze u bolnicu na vrijeme, i jer su češće od muškaraca zanemarene od obitelji, navode iz zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo.

Više o ovogodišnjoj kampanji može se pročitati na poveznici: https://www.zagreb.hr/dan-crvenih-haljina-2021/167207 

Pokrovitelji akcije su Gradonačelnik Grada Zagreba i Ministarstvo zdravstva RH, suorganizatori Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, a potporu već tradicionalno daje i Ured Predsjednika RH. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini