SOUNDPAINTING PLATFORMA PULA

U nedjelju u Rojcu multidisciplinarni performans TRENIRANJE PRISUTNOSTI


Soundpainting platforma Pula u nedjelju u 20 sati u koncertnoj dvorani "Rondo" u Rojcu predstaviti izvedbu multidisciplinarnog performansa "Treniranje prisutnosti". Performans je zamišljen kao društvena igra prenesena u izvedbeno-performativni kontekst, kao igra komunikacije i interakcije, lišena unaprijed pripremljenog sadržaja.

Jedanaestero izvedbenih umjetnika

Jedanaestero izvedbenih umjetnika - Hrvoje Nikšić, Igor Pavlica, Tena Novak, Milena Đukanović, Vinka Burić, Nenad Kovačić, Ivana Vratarić Vojnić, Marko Grbac Knapić, Branko Nikolić, Korana Daić i Neven Radaković (dvije plesačice i devetero glazbenika) igri donosi vlastiti sadržaj u trenutku izvedbe. Pri tome, fokus igre nije na onom "ŠTO" je sadržaj koji će donijeti, već "KAD" i "KAKO" će ga donijeti.

- Igra poznaje samo "sadašnjost", a hoće li "dočekati budućnost" ovisi o sposobnosti izvođača da ostanu prisutni i fokusirani. Spontanost i prisutnost dva su aspekta koji igru čine mogućom, a performans je pokušaj "treniranja" te "prisutnosti", odnosno, "vježbanja" te "spontanosti", pojašnjava autor koncepta Neven Radaković, dirigent, skladatelj i teoretičar glazbe.

Autorski jezik

Komunikacija i interakcija ostvaruju se posredstvom autorskog znakovnog jezika za skladanje u realnom vremenu (Neven Radaković). Ishodište autorski jezik pronalazi u Soundpaintingu (Walter Thomson), Conductionu (Lewerence "Butch" Morris) i game-play komopziciji (John Zorn).

Koncept za izvedbu performansa istražuje odnos kompozicije u realnom vremenu i slobodne improvizacije, konceptualnog i spontanog izvedbenog samoizražavanja, odnos fiktivnog i realnog vremena, prošlog i sadašnjeg, te mogućnosti decentralizacije odnosa dirigent-ansambl/skladatelj-izvođač.

Autor plakata je Elvis Šuke, a organizator udruga Studio Kapula u suradnji sa Soundpainting platformom Pula, uz financijsku podršku Upravnog odjela za kulturu Grada Pule i Istarske županije. (Z. ANGELESKI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater