ODBAČENO U PRIRODU

Speleolozi u jami u Rovinjskom selu pronašli minu i streljivo, POLICIJA UNIŠTILA ARSENAL NA LICU MJESTA


S obzirom da je sve pronađeno bilo bez osigurača i oštećeno, odlučili smo da oružje uništimo u jami, i to kontroliranom eksplozijom na samom mjestu pronalaska. Što se pak tiče vremena iz kojeg potječe oružje, riječ je o novijoj jugoslavenskoj proizvodnji, koja govori u prilog tome da je oružje odbačeno nakon Domovinskog rata, kaže voditelj Protueksplozivnog odjela PU Istarske Ante Mijatović

Speleolozi su u jami u Rovinjskom selu, u blizini nogometnog igrališta, pronašli veću količini oružja novijeg datuma, među kojim i jednu minu. U dogovoru s policijom, provedeno je čišćenje jame, a mina i streljivo su uništeni na mjestu pronalaska.  

Naša novinarska ekipa prisustvovala je akciji. Samom prasku odbačene mine, bačene u pedeset metara duboku jamu na Kunfinu, prethodila je detaljna priprema. Valjalo je, naime, dogovoriti s pronalazačima oružja - a riječ je o članovima Speleološkog društva Gračišće iz Rovinjskog Sela - doba dana kad su slobodni i ne rade. Potom je dogovoreno s članovima Protueksplozivnog odjela Policijske uprave Istarske kako pristupiti opasnom arsenalu, odnosno uništiti oružje bačeno u prirodu.

Konkretno, nakon okupljanja šesteročlana ekipa uputila se prema jami, osigurala prostor te polako, uz pomoć konopa, spuštala se u ponor. I dok su se, uz navigacijsku pomoć speleologa Tonija Debeljuha, u jamu spuštali voditelj Protueksplozivnog odjela Ante Mijatović i njegov kolega Hrvoje Primorac, drugi je dio ekipe, speleolozi Ana i Mauro Šircel i Kruno Malbašić, ostao gore, čekajući daljnje upute. Vrijeme se kratilo pričama o tome što istarske jame skrivaju - od ljepota, pa sve do stvari koje se u njima nalaze, a nikako ne bi tamo smjele biti. (Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini