NAJNOVIJE


U INK PULA NAJAVLJENA OBNOVLJENA PREDSTAVA

PREMIJERA OBNOVLJENE "FURBAĆONE" 24. srpnja na Kaštelu

Iz predstave "Furbaćona" - Luka Mihovilović, Rade Radolović, Lara Živolić i Valter Roša (Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)

Obnovljena komedija "Furbaćona" u produkciji Čakavske scene Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula bit će premijerno izvedena 24. srpnja u 21 sat u dvorištu Povijesnog i pomorskog muzeja Istre na Kaštelu, a reprize su na istom mjestu 25. i 26. srpnja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Predstavu je na tekst Angela Beòlca Ruzantea "La moscheta (Mušica)" iz 16. st. režirao Jasminko Balenović, a originalni tekst adaptirao je na rijetku lindarsku čakavicu Branko Lučić.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica čestitao je INK-u na nagradama koje dobiva u zadnje vrijeme za predstavu "Barufe" i kazao kako se lindarski dijalekt kao i talijanski polako u Istri gube zato što je postojala ideja da se njima ne mogu izreći neke dublje ideje osim onog što nam je potrebno za svakodnevni život, a svaka predstava Čakavske scene pokazuje da to jest moguće.

- Ova je predstava prvenstveno ambijentalna. Odlučili smo se raditi drukčiju predstavu i ova predstava je u odnosu na onu otprije 10 godina više osobna, univerzalna, ljudska. Radujemo se publici da vidimo kako će ona 10 godina kasnije reagirati, rekao je redatelj Balenović.

Prije 10 godina u glumačkoj postavi bio je Rade Radolović koji se sjeća poleta i koliko je publika uživala kada je predstava izvedena, tada još kao koprodukcija, te je pozvao staru i novu publiku za koju očekuje da će se proveseliti. Uigranu ekipu još čine Lara Živolić koja je u predstavi Marjuča, svojeglava, prava lukavica, dok Luka Mihovilović tumači Žvaneta, a Valter Roša Pepića. Scenograf je Robert Pauletta, kostimografiju i izradu kostima potpisuje Marinela Jeromela, skladatelj je Bruno Krajcar, oblikovatelj svjetla Marko Bolković, suradnica za scenski pokret Andrea Gotovina, savjetnik za čakavski dijalekt Rudolf Ujčić, a scenografiju su izradili Ivan Dobran i Silvio Živković. Kako kaže ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić, nakon izvedbi na otvorenom, "Furbaćonu" na jesen čeka povratak u zgradu kazališta. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter