VIKENDICA

Jesen u Međimurju donosi gastronomske užitke i neobične boje prirode: MIR I NESTVARNO LIJEPI PEJZAŽI ZA SAVRŠEN OBITELJSKI VIKEND

Radi se o regiji koja se već dugo vremena nalazi na listi najpoželjnijih turističkih destinacija Hrvatske, posebice kad je riječ o aktivnom i zdravom odmoru ispunjenom kulturnim, prirodnim te gastronomskim užicima

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Ove srijede, u ranim večernjim satima, tiho i neprimjetno ostavili smo iza leđa još jedno ljeto i ušetali u jesen. Godišnje je to doba u kojem se priroda polako priprema za zimski počinak te nas prije toga dariva obiljem svojih plodova i doista spektakularnim bojama. Uz lijepo vrijeme i još uvijek poprilično visoke dnevne temperature, pravo je zadovoljstvo sklapati planove za predstojeći vikend, pri čemu jedini mali problem može predstavljati dilema na koju stranu krenuti i koju vikend destinaciju odabrati.

No, tu definitivno ne možete puno pogriješiti jer Hrvatska je po tom pitanju poput velike škrinje prepune iznenađenja pa zapravo i zatvorenih očiju možete posegnuti u nju. Štogod izvučete, sigurno nećete pogriješiti.

Idealno doba za avanturu

Nakon nekoliko mjeseci u kojima su u nešto većem fokusu ipak bili more i obala, jesen je definitivno pravo doba godine za novu avanturu negdje u unutrašnjosti i otkrivanje čari ruralne Hrvatske. U svrhu promocije turizma u tim dijelovima zemlje ovih je dana, nakon kraće ljetne stanke, ponovno pokrenuta kampanja "Doživi domaće, istraži ruralnu Hrvatsku" u kojoj naša glumica i poznato TV lice Doris Pinčić predstavlja ruralne krajeve Hrvatske. Cilj kampanje je približavanje ponude hrvatskih ruralnih destinacija upravo domaćoj publici. Kampanju provodi Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta.

Mlin na Muri, jedna od atrakcija koja se ne propušta

Jedna od destinacija koju promovira kampanja i koju svakako treba posjetiti i doživjeti je i Međimurje koje je mirom koji nudi i nestvarno lijepim jesenskim pejzažima doista još jedno savršeno mjesto za obiteljski vikend ili odmor. Radi se o regiji koja se već dugo vremena nalazi na listi najpoželjnijih turističkih destinacija Hrvatske, posebice kad je riječ o aktivnom i zdravom odmoru ispunjenom kulturnim, prirodnim te gastronomskim užicima. Ljubitelje prirode svakako će privući područje Gornjeg Međimurja koje je prije nekoliko godina bilo hrvatski pobjednik u izboru Europske destinacije izvrsnosti.

Ova zelena oaza dio je UNESCO-va rezervata biosfere Mura - Drava - Dunav, a domaćini kažu kako ju je najbolje upoznati vozeći bicikl ili kroz šetnju mnogim tematskim stazama. Zbog njezine uređenosti i ljupkosti ovu regiju mnogi nazivaju i Vrtom Hrvatske, a jedna od glavnih aktivnosti koja se u tim "vrtovima" odvija ovih dana je, baš kao i u Istri, berba grožđa. Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina u Međimurju njeguju se još od antičkog doba, a kvalitetu dokazuju prestižne nagrade i pohvale koje međimurski vinari godinama nižu jednu za drugom. S više od 20 Decanter priznanja na 600 hektara vinograda, Međimurska vinska cesta je najnagrađivanija cesta na svijetu.

Međimurska gibanica

Uz vino, naravno, uvijek u paru, ide i dobar zalogaj, a međimurska gastronomska ponuda toliko je bogata da će zadovoljiti i one najizbirljivije gurmane. Meso iz tiblice, sir turoš, riječni smuđ ili kolač međimurska gibanica samo su neka od prepoznatljivih jela iz te ponude, a tu je naravno i kvalitetno bućino ulje koje je na međimurskim trpezama nezaobilazno baš kao što je u Istri to slučaj s maslinovim.

Ljekovita termalna voda

Putovanje tradicionalnih i zdravih međimurskih namirnica od polja do stola može se doživjeti posjetom starim riječnim mlinovima, tradicionalnim uljarama ili drvenim prešama za grožđe, a Mlin na Muri u Svetom Martinu na Muri, Mlinarov poučni put, Mađerkin breg, rijeke Drava i Mura, Bedekovićeve grabe i Regionalni park Mura-Drava samo su dio netaknute prirode koju možete doživjeti posjetom Međimurju.

Još jedan u nizu razloga za posjet Međimurju je izvor termalne vode koji je u tom kraju prvi put pronađen prije stotinjak godina. Radi se o ostatku vodenog prostranstva Panonskog mora, a, prema istraživanjima, ta je termomineralna voda starija od 43 tisuće godina. Izrazita ljekovita svojstva termalne vode koriste se već godinama i zaokružuju cijeli koncept "healthness" odmora. Stoga svoj savršeni vikend možete obogatiti i tim segmentom odmora koji možete doživjeti posjetom Termama Sveti Martin. Kompleks se sastoji od niza aktivnih, ali i opuštajućih aktivnosti poput bazena, jacuzzijia, masaže i saune, a Terme Sveti Martin začetnik su healthness koncepta kojim na jednom mjestu dobivate kombinaciju aktivnog odmora, wellness doživljaja i podizanja svijesti o vlastitom zdravlju s ciljem vraćanja u ravnotežu i probuđivanja tijela, uma i duše.

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter