REGATA OGLAVNIH I LATINSKIH JEDARA

WIND OD CHANGE - DOSTA JE PLASTIKE: Trideset i pet brodica obojilo rovinjski akvatorij

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
U sumrak i uz svjetlost gradskih kandelabra fotoaparati su netremice škljocali (D. TALAJIĆ)

U sumrak i uz svjetlost gradskih kandelabra fotoaparati su netremice škljocali (D. TALAJIĆ)


Tradicionalna rovinjska regata ove se godine održala u sklopu projekta "Arca Adriatica Interreg Italy - Croatia" namijenjenog zaštiti, promociji i turističkoj valorizaciji jadranske pomorske baštine, dok novi zajednički projekt Ekomuzeja Batana i tvrtke Maistra "Wind of change" donosi značajnu promjenu - prestanak upotrebe plastične ambalaže i ekološku orijentaciju Ekomuzeja

Četrnaestom po redu jedriličarskom regatom oglavnih i latinskih jedara, koja je ovog puta privukla čak trideset i pet plovila i velik broj posada iz Slovenije, Italije, Hrvatske i po prvi puta iz Austrije, rovinjski je akvatoriji postao prekrasna kulisa plovećih ljepotica.

Tijekom jutra i poslijepodnevnih sati šarena jedra u borbi s vjetrom bila su dragocjen motiv mnogih domaćih i stranih gostiju koji su "veliko plavo" ukrašeno jedrima željeli ovjekovječiti.

No, samoj regati prethodila je, i večer ranije organizirana, povorka batana kojoj su se pridružili gosti. U sumrak i uz svjetlost gradskih kandelabra fotoaparti su netremice škljocali, odnosno zujali, a kako je prokometirala jedna gošća iz Italije sunce koje tone u more i jedra koja se dižu u nebo, jedan je od najljepših prizora koje je vidjela. Za tu ljepotu, ali i organizaciju regate zaslužan je Ekomuzej Batana.

Niz aktivnosti

Naime, nakon sudjelovanja na projektima Mala barka i Mala barka 2, Ekomuzej Batana postao je jedan od partnera na još jednom projektu koji nastavlja raditi na zaštiti, promociji i turističkoj valorizaciji jadranske pomorske baštine. Upravo, i samo održavanje 14. rovinjske regate prva je u nizu njihove aktivnosti koja se odvija u sklopu projekta "Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine" ili skraćeno ARCA ADRIATICA INTERREG ITALY-CROATIA, dijela treće prioritetne osi "Okoliš i kulturna baština" programa INTERREG Italija-Hrvatska. Podsjetimo, i kako je projekt službeno započeo 1. siječnja ove godine i kako će trajati sve do 30. lipnja 2021. godine.

- Glavni cilj projekta je razvoj zajedničkog turističkog proizvoda baziranog na načelima društvene i ekološke održivosti kojim se ujedno valorizira, čuva, štiti i promiče bogata pomorska baština pograničnog područja. Kroz niz mjera i projektnih aktivnosti nastojat će se u što većoj mjeri zaštititi postojeća materijalna i nematerijalna pomorska baština, kao i pridonijeti stvaranju novog turističkog proizvoda te jedinstvene i prepoznatljive prekogranične destinacije. Ukupna vrijednost projekta je 3,1 milijun eura, a financiran je od strane Europske komisije iz Europskog fonda za regionalni razvoj s 2,6 milijuna eura, a na njemu će surađivati deset partnera iz Hrvatske i Italije, saznajemo od predsjednice Udruge "Kuća o batani/Casa della batana" i stručno-programske voditeljice Ekomuzeja Batana, Tamare Nikolić Đerić.

Vjetar promjena

No, višegodišnja suradnja Ekomuzeja Batana i tvrtke Maistra rezultirala je još jednim uspješnim projektom koji je također startao s 14. rovinjskom regatom. Riječ je o projektu "Wind of change" za kojeg predsjednica Udruge Tamare Nikolić Đerić kaže da je stepenica više u organizaciji i aktivnostima kojima se bavi Udruga.

- Svake se godine jedriličarska regata obogaćuje novim sadržajima, a ove godine naglasak smo stavili na ekologiju odnosno na podizanje svijesti o važnosti sinergije prirodne i kulturne baštine i njihovom očuvanju. Naime, u još jednoj uspješnoj suradnji s hotelijerskom tvrtkom Maistra osmislili smo projekt "Wind of change" zahvaljujući kojem će po prvi put plastična ambalaža biti zamijenjena biokompostabilnom, a svi učesnici i posjetitelji regate osim što se imaju prilike istom služit uočit će i posebno dizajniran logotip. S obzirom na to da tradicijske barke rovinjske regate koriste energiju vjetra te da je važnost promišljanja alternativnih izvora energije izuzetno važna, naš je novi logotip i svojevrsni podsjetnik na važnost podizanja i jačanje ekološke svijesti, objašnjava Nikolić Đerić, dodajući kako je posebna pažnja i energija Udruge usmjerena ka djeci i mladima.

- U želji da se poruka o zaštiti prirodne i kulturne baštine prenese mlađim generacijama ove smo godine ostvarili i sjajnu suradnju s porečkim aMORE . Pred sam start regate i u društvu voditeljice Sabine Damiani, održana je radionica pod nazivom "Otisci mora" na kojoj su djeca od 8 do 12 godina učila izrađivati pečate s morskim motivima, dok je za one prave morske vukove bila organizirana i jedna prva poslastica s okusim soli - promocija knjige o hrvatskim svjetionicima "Legende svjetla" autora Jurice Gašpara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater