PRIMOPREDAJA U RUJNU

FOTO / U PULSKOM TEHNOMONTU PORINUT KATAMARAN IZGRAĐEN ZA NACIONALNI PARK BRIJUNE

| Autor: Marcello ROSANDA


Putnički brod "Mali Brijun" za Javnu ustanovu Nacionalni park Brijuni porinut je danas poslijepodne u pulskom Tehnomontu. Porinuću su prisustvovali voditeljica Službe za pripremu i provedbu projekata JU NP Brijuni Maša Mihelić, predsjednica Uprave Tehnomonta Gordana Deranja te voditeljica Službe za zaštitu prirode Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vlatka Gulan Zetić. Kuma broda bila je Grozdana Božić.

- Gradnja putničkog broda jedna je od najznačajnijih aktivnosti projekta Novo ruho Brijuna i izrazito bitan čimbenik cjelokupnog funkcioniranja posjetiteljskih aktivnosti Nacionalnog parka Brijuni. Rijetkost za Ustanovu je da realizira projekte kao što je izgradnja broda jer to zahtijeva značajna financijska sredstva koje Ustanova iz redovnog poslovanja ne može pokrivati samostalno. Radujemo se završetku projekta i potpunoj realizaciji svih prijavljenih aktivnosti, ponosni smo na ostvarenje ciljeva i nastavljamo dalje s investicijama u infrastrukturu parka", kazala je Maša Mihelić.

Putnički brod je katamaranskog tipa, dužine 21,85 metara, širine 9 metara, s kapacitetom 3 člana posade i 150 putnika. U zatvorenom putničkom prostoru ima 100 sjedećih mjesta, od čega deset za osobe s tjelesnim invaliditetom koja koriste invalidska kolica. U otvorenom, ali natkrivenom putničkom prostoru ima 50 sjedećih mjesta. Brod je aluminijske konstrukcije i pogonjen diesel električnom propulzijom.

Primopredaja broda planirana je za rujan, a Ugovor o projektiranju i gradnji putničkog broda između Brijuna i Tehnomonta vrijedan je 15.435.000 kuna s PDV-om. Potpisan je u prosincu 2019. godine, a njegovu provedbu provodi stručni nadzor obrta Studio 360 iz Zagreba. Projektiranje i gradnja "Malog Brijuna" jedna je od aktivnosti projekta Novo ruho Brijuna sufinanciranog u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.–2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum