OBJAVLJEN 4. FLAG NATJEČAJ

FLAG "PINNA NOBILIS": Povećati konzumaciju ribe i drugih morskih organizama

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


FLAG Pinna nobilis upravo je objavio 4. FLAG natječaj iz Lokalne strategije u ribarstvu za podmjeru 4.2.1. "Potpora za aktivnosti usmjerene podizanju svijesti građana o potrošnji i konzumaciji ribe i drugih morskih organizama". Rok za podnošenje prijava počinje teći od 23. studenog i traje do 28. studenog ove godine. Ukupno raspoloživa sredstva javne potpore za sufinanciranje podmjere 4.2.1. iznose 220.316 eura, odnosno 1,66 milijuna kuna. Najniži iznos potpore po projektu je dvije tisuće eura u kunskoj protuvrijednosti, a najviši pedeset tisuća eura.

Svrha FLAG-natječaja je dodjela potpore za ulaganja u edukativne aktivnosti za učenike osnovnih škola, djecu vrtićke dobi, nastavno i drugo osoblje odgojno-obrazovnih ustanova, ali i samo lokalno stanovništvo, s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti konzumacije ribe i drugih morskih organizama te stvaranje uvjeta u odgojno-obrazovnim ustanovama za pripremanje i ili držanje riba i drugih morskih organizama, kako bi se povećala njihova konzumacija.

Opći cilj natječaja je, napominje Jana Šain, voditeljica FLAG-a Pinna nobilis, doprinos LEADER/CLLD pristupu kao osnovi za lokalni razvoj zajednice financiran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje 2014. - 2020. godine, a specifični cilj je ojačati kapacitete lokalnih dionika čije su aktivnosti vezane uz more i podmorje, kao i međusektorsku suradnju s ciljem osnaživanja cijelog FLAG područja.

Potpora je namijenjena i aktivnostima koje će zainteresirati lokalno stanovništvo, ponajprije mlade, ali i turiste, na način da će se u edukaciju uključiti ribari koji će im približiti svoju djelatnost i važnost ribe u prehrani. Namijenjena je i izradi knjižice, video materijala i drugog, u kojima će biti prikazani različiti načini pripremanja ribe i drugih morskih organizama te postavljanju štandova edukativne naravi, organizaciji kulturnih događanja i manifestacija u turističkoj, pred i post sezoni, koje uključuju gastronomski aspekt na temelju proizvoda ribarstva i koje tematiziraju proizvode lokalnih ribara. Potpora je namijenjena i stvaranju uvjeta za pripremu ribe i drugih morskih organizama u javnim ustanovama opremanjem kuhinja opremom za pripremu i/ili spremanje ribe i drugih morskih organizama, kako bi se potakla njihova potrošnja.

Prihvatljivi nositelj projekta su jedinice lokalne samouprave, odgojno-obrazovne ustanove, turističke zajednice, tvrtke u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, udruge, zadruge, javne ustanove i lučke uprave s time da nositelj projekta mora imati stalno sjedište ili biti registriran ili posjedovati podružnicu unutar područja FLAG-a Pinna nobilis.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter