JESENSKI MRAK

Krenula sezona lova, ribari s Pašmana stigli do Pule: KUD SRDELA TUD I MI. PRATIMO JE U STOPU!

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ
Posada s Jastoga: "Krpamo mreže za večerašnji ulov" (D. B. P.)

Posada s Jastoga: "Krpamo mreže za večerašnji ulov" (D. B. P.)


"Bez mene, svi bi krepali od gladi", hvali se simpatični ribar zadužen za kuhanje na ribarici. Na brodu se dobro jede i pije, a kad se naporno radi, a spiza je dobra, svima je lakše. Posada ribara iz Dalmacije svake godine dolazi u Istru i zadovoljni su ulovom

"Najbolje je kad je direktno iz mora. Nema bolje od svježe srdele na gradele s malo maslinovog ulja. Nakon toga, najbolje klizi dec ili dva domaćeg crnog. Nije kriva srdela, što je riba plava, već od vina rumena, mene boli glava", kaže nam Puljanin koji je kupio par kilograma svježe ribe direktno s ribarskog broda na pulskoj rivi.

Sezona lova srdela je u tijeku, a za njom su krenuli i Dalmatinci koje smo jučer sreli na rivi. Privezalo se 14 ribarskih brodova duž cijele luke. Iskrcavali su ribu s brodova direktno u kamione hladnjače, a gdje će ova neprikosnovena kraljica mora završiti, nisu nam znali reći, osim da će kamionom prvo do Labina, a nešto ide i do Stona.

"Kud srdela tud i mi", kaže nam Pavo Jakovljević iz mjesta Tkon na otoku Pašmanu. On i deveteročlana posada Dalmatinaca, već danima love u Istri.

(Duško MARUŠIĆ ČIČI)

- Najbolje ide ulov u blizini Pule i Rovinja. Tu smo pet, šest dana i onda natrag za Dalmaciju, kaže Pavo. "Bez mene, svi bi krepali od gladi", hvali se simpatični ribar zadužen za kuhanje na ribarici. Na brodu se dobro jede i pije, a kad se naporno radi, a spiza je dobra, svima je lakše. Posada ribara iz Dalmacije, svake godine dolazi u Istru i zadovoljni su ulovom.

- Ribe ima, nije loše… Srdelu pratimo u stopu i to je svake godine tako. Ulovili smo oko 13 tona. Još ostajemo koji dan pa nazad za Dalmaciju, kaže Pavo. Priznaje, ribarski posao je težak, ali može se pristojno živjeti.

I Puležani s ribarskog broda Jastog pripremaju se za noćni ribolov.

- Baš spremamo alat i krpamo mreže. Krećemo pred noć, pa do jutra. Sad je sezona srdela i sve što ulovimo uspijemo prodati, kaže nam Arijan, vlasnik broda Jastog.

Srdela je često nepravedno zanemarivana. Ova jeftina plava riba najbolja je pripremljena na najjednostavnije načine. Kao što je već naveo naš sugovornik na početku teksta. Direktno iz mora, pa odmah na gradele, samo da ne boli glava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter