SHORE JIGGING

Jeste li se već okušali u shore jiggingu? Vjerujte, nije ni teško ni komplicirano

| Autor: Boris Bulić
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


Shore jigging je u kratkom vremenu stekao jako puno poklonika što zapravo ne iznenađuje.

Ova je tehnika čista, barem do trenutka ulova ribe, a kako zahtijeva i izlazak na terene koji najčešće nisu u gradskim sredinama, spoj prirode, ribolova i doživljaj naprosto opija.

A i sama tehnika, nakon što se usvoji nekoliko osnovnih pokreta, uopće nije komplicirana. Ribolov počinje izbacivanjem varalice što je moguće dalje od obale, daleko od nazubljenog dna kakvo je u pravilu samo u uskom pojasu uz obalu. Nakon što varalica potone u neposrednu blizinu dna, ili u hrabrijoj verziji dotakne dno, pokretom štapa se odiže i, uz postepeno cimanje i energično povlačenje vrhom štapa, uz konstantno namatanje privlači obali. Na ovaj se način u kratkom vremenu mogu pretražiti svi slojevi mora u svim pravcima. U zavisnosti od sloja mora koji pretražujemo i lovine koju očekujemo, vođenje varalice može biti različito.

Tako će se primjerice na terenima na kojima obitavaju pridneni predatori, poput paukova, pirgi, kanjaca, ali i kovača pa i zubataca, varalicu voditi metar od dna, uz oštre i energične skokovite trzaje koji će se periodički izmjenjivati s kraćim zastojima i pravocrtnim bestrzajnim povlačenjima.

No kada su lovina lucevi, palamide, skuše ili lokarde, tada se varalica može voditi i pravocrtno bez ikakvih trzaja, najvećom mogućom brzinom, što je uglavnom dobitna kombinacija za ove vrste.

Velik broj ulova se ostvari u propadanju varalice prema dnu, zbog čega treba biti pripravan na kontru već od trenutka kada varalica dotakne morsku površinu.

Ovom se tehnikom može loviti doslovno u bilo koje doba dana i noći i po bilo kakvom vremenu. Naravno, u skladu s odabranim dobom dana, vremenskim uvjetima i terenom, ulov će biti različit.

Shore jigging je vrlo dinamična i zabavna tehnika koja se u kratkom vremenu lako zavuče pod kožu, nakon čega kod većine ribolovaca postaje obaveznim dijelom svakog ribolovnog pohoda. A što je najljepše, nakon što se okušate u ovoj tehnici, duboka i do tada nepristupačna mjesta uz obalu dobijaju sasvim drukčiji izgled.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of