VODNJAN

Izložba i revija "Moda na ekološki način": UNIKATNA MALA UMJETNIČKA DJELA PROŽETA LJUBAVLJU

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(Patricija SOFTIĆ)

Izložba šalova od svile, torbi i drugih korisnih predmeta ukrašenih tehnikama eko tiska otvara se sutra u 21 sat na Trgu statuta

U Vodnjanu će se sutra u 21 sat na Trgu statuta održati revija i izložba šalova od svile, torbi i drugih korisnih predmeta ukrašenih tehnikama eko tiska. Unikatna mala umjetnička djela u zadnjih par mjeseci na raznovrsnim radionicama izradili su korisnici Centra za rehabilitaciju - Dislocirana jedinica Vodnjan u sklopu projekta Socijalno poduzetništvo: Moda na ekološki način. Projekt je prvenstveno zamišljen s ciljem poticanja pozitivnih promjena u svijesti šireg stanovništva, koje mogu doprinijeti osvješćivanju odgovornosti prema okolišu i zdravlju, te potaknuti građane na redukciju korištenja štetnih tvari, ali i razvijanju senzibiliteta i poštovanja prema osobama s posebnim potrebama.

Izleti u prirodu

Radionice su vodile Petra Dragosavac, Marina Skorup i Petra Pribetić Dragosavac, zahvaljujući kojima su korisnici Centra naučili sakupljati, ali i sijati biljke iz kojih se izvlači boja za farbanje tkanine ili se na tkanini ostavlja bio otisak, osvježiti, ukrasiti i obojiti stare odjevne predmete te izraditi zanimljive šalove i torbe.

- Njima je to poseban doživljaj, taj izlet u prirodu i traženje biljaka i listova koji nam trebaju. Svi budu jako uzbuđeni i nestrpljivi, a ove smo godine bile posebno sretne kad smo vidjele da su neki od štićenika ipak naučili i zapamtili nešto na ranijim radionicama. Nestrpljivo čekaju svaku radionicu, a održavamo ih dva puta tjedno, i onda kad dođemo, prvo nas obaspu toplim i iskrenim zagrljajima i poljupcima, a onda odmah traže da krenemo raditi. To je nešto neopisivo, treba doživjeti na svoje oči kako je netko sretan zbog toga što si mu posvetio malo vremena i pomogao mu da nauči prepoznavati neke biljke, ili peglati, ili bojati tkaninu, ili šivati. Tako budu ponosni na sebe da bi radili satima, kaže nam Petra Dragosavac, dok se sve to upravo i odvija pred našim očima.

Tkanine od svile, lana i žutice ugodnih, umirujućih boja i dezena, s velikom su se koncentracijom glačale ili šivale da bi sutrašnju reviju spremno dočekalo što više predmeta koji će zasigurno naći put do svojih novih vlasnika.

Rijetka tehnika bojanja

Ovaj hvalevrijedan projekt nastao je prije tri godine kada su se dvije Petre odlučile vrlo rijetku i još uvelike nepoznatu tehniku bojanja prirodnih tkanina uklopiti s volonterstvom i ponuditi ga Ekomuzeju iz Vodnjana, gdje su bile rado prihvaćene. Iako nam nisu željele otkriti baš sve detalje, Petra Pribetić Dragosavac ipak nam je rekla neke zanimljivosti o eko tisku.

- Nakon što prikupimo biljke kojima ćemo bojati i ukrašavati naše tkanine, prvo moramo tri puta oprati tkaninu u kišnici jer tako omekša i podatna je za rad, a zatim se još mokra tkanina rastegne, na nju se stavi lišće ili latice, pa se tkanina presavije i zarola oko štapa. Da se ne bi micala, tkanina se čvrsto zaveže i stavi se sat i pol, dva kuhati u vodu sa prirodnim bojilima. I dalje tako smotana tkanina stavlja se sušiti i tad uvijek dolazi do onih trenutaka kada smo svi nestrpljivi i jedva čekamo odmotati tkaninu jer nas svaki put dočeka iznenađenje kakav motiv je nastao, kaže Pribetić Dragosavac.

Pokazujući nam jednu takvu tek odmotanu tkaninu, s neskrivenim zadovoljstvom Petre nam pokazuju da ovom tehnikom najbolji otisak ostavljaju biljke koje u sebi imaju najviše tanina. Sasvim jasno i detaljno na unikatnoj svilenoj marami može se tako vidjeti svaki milimetar lista hrasta, paprati, divlje ruže, božura, graba i sušene bobice.

Do sada su uvijek svi izlošci bili razgrabljeni u 20 minuta, pa se nadamo da će i ovaj put biti tako, jer sav prikupljeni novac ide štićenicima za njihove svakodnevne potrebe. A one su zaista skromne. Toliko skromne, da te srce i duša zabole. Dovoljno je reći da su nas na odlasku sa radionice ispratile dvije štićenice koje su tu večer bile posebno sretne: jedna zato što je dobila novu ljetnu pidžamu, a druga plišanog medu s kojim se može svaki dan grliti.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater