MEĐUNARODNI FESTIVAL FILMSKE GLAZBE

U hotelu Park Plaza Histria dodijeljene nagrade Camille Awards: NAGRADE EUROPSKIM SKLADATELJIMA FILMSKE GLAZBE PRVI PUT DODIJELJENE U PULIU kategoriji Najbolje orkestralne glazbe nagradu je odnio Dario Marianelli iz Ujedinjenog Kraljevstva za glazbu za dugometražni animirani film "Medvjedić Paddington 2"

U sklopu 6. Međunarodnog festivala filmske glazbe i zvuka u subotu navečer su u hotelu Park Plaza Histria dodijeljene nagrade Camille Awards koje struka dodjeljuje europskim skladateljima za ostvarenja u području filmske glazbe i koje su prvi put dodijeljene u Hrvatskoj. U kategoriji Najbolje orkestralne glazbe nagradu je odnio Dario Marianelli iz Ujedinjenog Kraljevstva za glazbu za dugometražni animirani film "Medvjedić Paddington 2".

Elektro-akustična glazba

Najbolja elektro-akustična glazba je ona Ole Flottuma za norvešku dramu "Thelma", a kao najbolja originalna glazba za serije proglašena je ona Lornea Balfea i Ruperta Gregson-Williamsa iz UK-a za drugu sezonu serije "The Crown". Nažalost, zbog obaveza, nitko od laureata nije mogao osobno preuzeti nagradu, ali su neki poslali videoporuke putem kojih su se zahvalili te su u njihovo ime nagrade preuzeli drugi. Žiri su činili dobitnik Emmyja Patrick de Caumette, umjetnički direktor festivala i skladatelj Ozren K. Glaser, dobitnik Oscara i Zlatnog globusa Mychael Danna i dobitnik Emmyja Victor Reyes. Danna i Reyes nisu mogli doći, ali su zato sve pozdravili videoporukama.

Svečanost dodjele Camille Awardsa (prijašnji naziv bio je Grand Scores) je organizirana u suradnji s Alijansom europskih skladatelja i tekstopisaca (ECSA).

Nominirane su proglasili i nagrade podijelili Gary Marlowe, Luis Ivars, dobitnik Emmyja Richard Bellis, oscarovac Stephen Warbeck, Patrick De Caumet i Bernard Grimaldi. Oni su bili tek dio iz plejade gostiju, filmskih stručnjaka, njih više od 250, koji su proteklih dana održavali predavanja i radionice.

Svečanost je bila prilika da se oni druže, ali i da upute neke poruke vezane za skladateljsku struku općenito. Tu je posebno jasan bio predsjednik ECSA-e Alfons Karabuda koji radi na promoviranju direktive kojom bi se uredila autorska prava skladatelja.

- Branimo i promovirajmo prava autora glazbe, poručio je Karabuda. "Neki od najznačajnijih europskih skladatelja su oni koji su široj publici nevidljivi", kaže on i nada se da će biti usvojena direktiva o autorskim pravima za koju se bore i za koju će se i dalje boriti u Europskom parlamentu te je pozvao sve da tu borbu nastave.

Umjetnički direktor festivala Ozren K. Glaser rekao je da su se okupili zbog slavljenja filmske glazbe, skladatelja i glazbe općenito.

Suradnja i prijateljstvo

- No ima i nešto važnije, a to je ljudski pristup koji uključuje suradnju i prijateljstvo. Svi smo mi ambasadori glazbe, zaključio je Glaser.

Robert Townson koji je na čelu Varese Sarabande, najveće izdavačke kuće za filmsku glazbu na svijetu i kojeg je Glaser nazvao "divom filmske glazbe" koji je osobno objavio i producirao više od 400 snimki filmske glazbe, zadržao se u kratkom razgovoru s Karabudom objasnivši da je svrha glazbe u filmu doprijeti do emocija i pobuditi aspekte koje je teško objasniti na bilo koji drugi način.

Program su vodili Chris Smith i Bruna Bajić, a večer su otvorili gudački kvartet Veyll i ansambl GAGS koji djeluju u sklopu Međunarodne ljetne škole mladih glazbenika Youngmasters iz Samobora. Oni su prisutne poveli na kratko putovanje poviješću filmske glazbe, a program su glazbenim intermezzima uveličali Nina Kraljić, koja je nastupila u pratnji Ozrena K. Glasera, Elis Lovrić kojoj je se pridružio i Stjepan Večković, a s njim je na kraju nastupio Marko First. Počast je i kroz vizualno-glazbeni in memoriam odana glazbenicima, skladateljima i pjevačima koji su nas napustili proteklih 18 mjeseci, a među njima je i Oliver Dragojević.

Festival je održan u organizaciji DreaMaker productions, a Glaser je u planovima za iduće izdanje koje će se također održati u Puli izrazio želju vidjeti goste, a to su glumci, redatelji, koji se bave glazbom, npr. Gary Oldman, Anthony Hopkins ili Russel Crowe.

Festival je bio i humanitarnog karaktera jer sve donacije prikupljene tijekom dodjela nagrade, donirane su kabinetu glazbene umjetnosti Gimnazije Pula, a izabrani učenici imali su i priliku razgovarati s Warbeckom na "Kavi s oskarovcem". (Mladen RADIĆ, snimio Matija ŠĆULAC)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini