Ponekad se stvari jednostavno dogode. Dok smo razmišljali o nekom jednostavnom jelu od srdela za ovu rubriku, posjetila nas je u restoranu pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci.
Nakon kratkog osvrta što bi mogla naručiti za marendu, predložila nam je da bi sudjelovala s nama u kuhanju marende.
Tako je nastalo ovo jelo. Budući da je sudjelovala u procesu stvaranja, Elena Puh Belci mu je nadjenula i ime.
Složenost pripreme: srednja
Sastojci za 4 osobe:
- 1 kg gljiva (šumskih ili šampinjona)
- 0,5 kg teletine
- šaka rokule ili bilo kojeg radića
- 1l povrtnog temeljca (celer, mrkva, luk, češnjak)
- 1 dcl maslinovog ulja
- sol
- papar
Priprema:
U 1 l kipuće vode 30-ak minuta kuhati tri mrkve, dva lista i stabljike celera, 1 luk razrezan na četvrtine, 4 češnja češnjaka, 5 zrna papra i malo soli - to je povrtni temeljac.
Na tavi prepržiti teletinu narezanu na trakice, dodati zatim šampinjone narezane na četvrtine i polovine.
Dok se prži, podlijevati temeljcem, ali tek toliko da bude tekućine na dnu tave.
Dodati soli i malo papra.
Nakon 15-ak minuta, kad šampinjoni požute, dodati pljukance koje smo ranije stavili kuhati u kipuću slanu vodu s malo ulja (pljukanci su brzo kuhani, čim isplivaju na površinu vode).
Sve ovo još jednom prelijte sa kacijolom temeljca i kad nakon par minuta kuhanja temeljac ishlapi dodajte šaku rokule ili radića, pa nakon minute miješanja skinite s izvora topline i poslužite.
Kao predjelo možete servirati povrtnu juhu s komadima povrća, to jest onaj temeljac koji vam je ostao od kuhanja.
Dobar tek!
Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.
Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.
Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.
Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.
U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo, a uz njega aplikaciju su stvarali svi vođeći kuhari Kulinarskog centra, za nutricionizam je zadužena Sanja Močinić iz Studija Zdravi i vitki, Marko Lončar je zadužen za fitness dio, te mnogi drugi.
To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.
Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.