NAPAD NA GUINESSOV REKORD U ZAGREBU

Tomislav Lubenjak pokušat će gurati automobil 100 kilometara

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Mladi Zagrepčanin Tomislav Lubenjak u subotu u 15 sati započet će svoju avanturu obaranja svjetskog rekorda u duljini guranja automobila u trajanju od 24 sata. Trenutni svjetski rekord u pojedinačnom 24-satnom guranju automobila je 82.28 kilometara, a drži ga Poljak Przemyslaw Marczewski.

Lubenjak vjeruje da u 24 sata može gurati automobil čak 100 kilometara. Ukoliko uspije, tim bi pothvatom nadmašio čak i svjetski rekord u guranju automobila u paru, kojeg s 95.07 km drže Makedonci Aleksandar Chekorov i Aleksandar Smilkov. Budući da juriša na novi Guinnessov rekord, morat će se strogo pridržavati i postavljenih pravila, a to znači gurati automobil koji je težak minimalno 730 kilograma i u kojem mora biti osoba koja će upravljati vozilom. Rekord će loviti u ulici grada Vukovara u Zagrebu, na potezu od Zagrepčanke do Donjih Svetica, što je u jednom smjeru oko četiri kilometara. Od subote u 15 sati do nedjelje u 15 sati promet će na toj dionici biti posebno reguliran, s policijskim automobilom na čelu i policijskim motociklom na začelju kolone.

- Pratit će me i automobil s dva zapisničara, a bit će tu cijelo vrijeme i hitna pomoć. Ali, to je više zbog ljudi koji će pratiti ovaj događaj, nego zbog mene. A ja pozivam sve ljude da sudjeluju u ovom povijesnom pothvatu i da me, sukladnom svojim sposobnostima, prate hodajući uz mene, što će mi biti dodatna potpora, kaže Tomislav.

Tijekom guranja automobila na dionici koja odgovara udaljenosti između Zagreba i Ogulina Tomislav će, kako očekuje, izgubiti oko 10 kilograma.

- Pit ću vodu, elektrolite i magnezij, a jest ću energetske pločice koje sadrže 450 kalorija, otkriva Tomislav važne detalje napada na svjetski rekord, dodajući da se, zapravo, smije zaustavljati i odmarati koliko god puta želi. No, sve mu se to uračunava u onih 24 sata koliko traje cijeli podvig, pa to baš i ne može raditi prečesto. No, ukoliko, primjerice, za 15 sati obori rekord, može odmah prekinuti s guranjem. Tomislav je prije nešto više od pola godine testirao svoje mogućnosti te je za 10 sati izgurao automobil 50 kilometara. Ne treba, stoga, sumnjati da ćemo predstojećeg vikenda u Zagrebu svjedočiti uspješnom obaranju svjetskog rekorda. Inače, vozači za upravljačem automobila kojeg će Tomislav gurati mijenjati će se svaka četiri sata, a zadnja četiri sata za upravljačem će biti – Tomislavova baka! Tomislavovo kretanje moći će se uživo pratiti na stranici tomislavlubenjaksp.wixsite.com/tomislavlubenjak i na društvenim mrežama.

Jedna od najprodavanijih knjiga svih vremena već duže od pola stoljeća uveseljava milijune čitatelja pothvatima iznimnih ljudi, ludorijama raznoraznih čudaka, ali i nevjerojatnim podacima. Među više tisuća aktualnih rekorda nalazi se i njih 250 koji su usko vezani uz automobile, a vrlo su popularni razni rekordi vezani uz guranje i povlačenje automobila. U njima se svojedobno iskazao i naš Mario Mlinarić, koji je nekoliko puta držao Guinnessov rekord upravo u guranju automobila. Tako je nakon guranja terenca 2010. oborio rekord s automobilom Smart odguravši ga u 24 sata 29 kilometara. No, taj je rekord ubrzo premašen za gotovo duplo, a potom je samo nastavio rasti. Sada je, eto, opet red na jednom Hrvatu da pokuša još malo podignuti ljestvicu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini