PREDAVANJE DIZAJNERA DEANE SKIRE

Svjetlo ima pozitivne, ali i negativne utjecaje na naše tijelo

| Autor: Mladen RADIĆ
(Jan Stojković)

U predavanju se Skira usmjerio na dizajn svjetla u arhitekturi s naglaskom na najnovije tehnološke mogućnosti koje su dostupne dizajnerima svjetla danas. Bila je to svojevrsna analiza trenutne problematike svjetla u javnim prostorima i njegovog utjecaja na čovjeka i okoliš

 

Jučer je u Domu hrvatskih branitelja predavanje održao nagrađivani pulski dizajner svjetla Dean Skira, a predavanje je nosilo naziv "Peta forma svjetla", nakon čega je otvorena njegova retrospektivna izložba "Svjetlosne godine/Light Years [1990-2020]". Predavanje i izložba održani su sklopu 16. međunarodne konferencije International Light Association koja je okupila stručnjake iz 30 zemalja svijeta.

Tehnološke mogućnosti

U predavanju se Skira usmjerio na dizajn svjetla u arhitekturi s naglaskom na najnovije tehnološke mogućnosti koje su dostupne dizajnerima svjetla danas. Bila je to svojevrsna analiza trenutne problematike svjetla u javnim prostorima i njegovog utjecaja na čovjeka i okoliš gdje Skira holističkim pristupom iznosi metodologije i procese novih mogućnosti osvjetljavanja urbanih sredina koristeći dostupne tehnologije.

- Sve što radimo trebamo promatrati na holistički način, rekao je Skira koji je pokušao dati i odgovor na pitanje što je to dizajner svjetla.

- Profesija pravog dizajnera svjetla je vrlo kompleksna. Mi ne radimo ovo zbog arhitekture, ulica ili zgrada, nego zbog ljudi, napomenuo je Skira koji je iznio podatak da se osnovni princip javnog osvjetljivanja nije mijenjao još od 19. stoljeća. U predavanju je Skira stavio naglasak na korištenje kvalitetnog svjetla za dobrobit čovjeka s nekoliko eksperimentalnih primjera koji prikazuju moguće solucije s ciljem pomirenja potreba čovjeka i prirode. Skira je tu pričao o eksperimentu koji je realizirao u Motovunu, a radi se o primijenjenom konceptu biodinamične inteligentne rasvjete koja objedinjuje kreativnost i tehnologiju. Skira se zapitao što bi bilo kada imali dinamički sustav koji bi znao koliko je ljudi na ulici i tako prilagođavao upotrebu energije jer svaka noć je drukčija, a različiti su i vremenski uvjeti te je kasnije spomenuo koncept "imati puno svjetla kada trebamo ili ništa svjetla kada ne trebamo". Pričao je i o svjetlosnom zagađenju, što je termin koji on baš i ne voli, odnosno ne smatra ga preciznim.

Emocionalni efekt

- Svjetlo ima jaki emocionalni efekt u našim životima, ono ima pozitivne, ali i negativne utjecaje na naše tijelo, objasnio je Skira.

Ususret 30-godišnjici profesionalnog djelovanja Skirina retrospektivna izložba "Svjetlosne godine/Light Years [1990-2020]" koja je postavljena je u crvenom salonu prikazuje niz nagrađivanih, odabranih, realiziranih projekata u Puli, Hrvatskoj i inozemstvu te Skirinih svjetiljki razvijenih s renomiranim proizvođačima, što je rezultat rada Skire i njegovog tima. Skira je nagrađivani dizajner rasvjete s više od trideset godina iskustva u dizajniranju inovativnih rasvjetnih rješenja i razvoju holističkog pristupa u dizajnu rasvjete.

Trodnevna konferencija International Light Association prvi se put održala u Puli. ILA je međunarodno udruženje stručnjaka u području svjetla specijaliziranih u istraživanju njegovog utjecaja na zdravlje i terapiju svjetlom, od fototerapeuta do dizajnera svjetla i arhitekata te drugih koji u svojim praksama primjenjuju svjetlo i boju. International Light Association, osnovana je 2003., a prošlih godina je konferencije organizirala u Belgiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Nizozemskoj, Grčkoj, Kanadi, Estoniji, Austriji, SAD-u i Norveškoj. Na konferenciji u Puli mogle su se poslušati ideje i razmišljanja nekih od najpoznatijih svjetskih istraživača i pionira svjetla i terapije svjetlom kao što su Dr. Jacob Liberman, Dr. Konstantin Korotkov, Gabrielle Buresch-Teichmann, te Abhay Wadhwa koji sudjeluje i u programu festivala Visualia svjetlosnom instalacijom Soularium.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom