INSTALACIJA DEANA SKIRE "EGGO TRICK"

U SKLOPU VISUALIA FESTIVALA U PULI Tradicionalni luster na moderan način


U sklopu ovogodišnjeg Visualia festivala - festivala svjetla, a koji se u Puli održava šestu godinu za redom, ove će godine Puljani i njihovi gosti moći uživati u instalaciji Puljanina Deana Skire pod nazivom "Eggo Trick", a koju u Pulu donosi Turistička zajednica grada Zagreba. Instalacija će se moći razgledati od 13. do 15. rujna, odnosno od idućeg četvrtka do subote, a bit će postavljena na Prolazu sv. Teodora, ispred Muzeja maslinova ulja.

Nova festivalska lokacija

Kako je na predstavljanju skulpture kazala Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednica grada Pule, "Eggo Trick instalacija" imala je svoju premijeru na Festivalu svjetla u Zagrebu te im je drago da se suradnja sa zagrebačkom Turističkom zajednicom nastavila i ove godine te će "Eggo Trick" biti dio pulskoga festivala.

- Instalacija otvara novu lokaciju festivala u prolazu sv. Teodora gdje će biti postavljena sva tri dana festivala, kazala je predstavnica Udruge Sonitus Nikol Rodić navodeći da su instalacije Deana Skire izvor poticanja kreativnosti, ali i promišljanja za mlade umjetnike.

Instalaciju je predstavio Dean Skira pojašnjavajući kako je njome želio glorificirati tradicijski element uređenja interijera odnosno luster.

Luster u zlatnom kavezu

- U ovom je slučaju luster smješten u zlatni kavez, a obične žarulje zamijenjene su suvremenim i inovativnim svjetiljkama Trick koje stvaraju grafičke svjetlosne linije u 360 stupnjeva, pojasnio je Skira navodeći da je izrada lustera bila tehnički vrlo zahtjevna te je aluminijske cijevi u 3D tehnici radila jedna švicarska tvrtka dok je sama instalacija "krojena" u pulskom Tehnomontu.

Postavljena instalacija, doznali smo, u svoje okruženje projicira svjetlost u obliku isprepletenih svjetlećih linija koje dinamično mijenjaju boje i intenzitet te samim oblikom podsjeća na Faberge jaja koje predstavlja umjetnost, luksuz i kolekcionarstvo. Sam je naziv instalacije proizašao iz klasičnog oblika (EGG) i inovativnog svjetlosnog instrumenta (TRICK) te poput srednjovjekovnih lustera, koji su se prenosili iz prostorije u prostoriju prema potrebama, i ova svjetlosna instalacija može mijenjati lokacije i svaki novi prostor učiniti posebnim. (B. PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of