U PETAK FINALE HUMANITARNE AKCIJE MEDULINARTA "ZA ŽENE"

STOP NASILJU! Za nasilje nema opravdanja - bilo ono fizičko, psihičko ili verbalno, i tome treba učiti djecu od malih nogu

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Humanitarna akcija MedulinArta "Za žene" (Luka PRETEGIANI)

Humanitarna akcija MedulinArta "Za žene" (Luka PRETEGIANI)


U ovogodišnjoj humanitarnoj akciji pod motom "Stop nasilju!", sudjeluje 35 medijskih predstavnika, 27 fotografa i 27 rukotvoraca unikatnog nakita. Svaki je predstavnik medija, za kojega se izradio personalizirani nakit, udružen s fotografom te su nastale unikatne fotografije koje će biti predstavljene u petak na jednodnevnoj izložbi u medulinskoj galeriji 3MC s početkom u 19 sati. U programu ispred galerije nastupit će Nola i Elis Lovrić

Humanitarna akcija udruge MedulinArt, naslovljena "Za žene", kojom se pomaže rad Sigurne kuće Istra, tradicionalno se održava u ožujku, no zbog koronavirusa, ovogodišnji finale akcije, velika humanitarna izložba, održat će se u petak, 19. lipnja, u Medulinu.

U ovogodišnjoj humanitarnoj akciji MedulinArta, pod motom "Stop nasilju!", sudjeluje 35 medijskih predstavnika, 27 fotografa i 27 rukotvoraca unikatnog nakita, te je svaki predstavnik medija, za kojega se izradio personalizirani nakit, udružen s fotografom pri čemu su nastale unikatne fotografije. Sve te fotografije moći će se pogledati ovog petka na jednodnevnoj izložbi koja se otvara u 19 sati u medulinskoj galeriji 3MC, a program će se odvijati i na medulinskoj placi, ispred galerije, gdje će nastupiti Nola i Elis Lovrić. Tu će se održati i lutrija, u kojoj je svaka srećka dobitna, a nagrade su hand made kreacije.

I dalje otvoren žiro račun akcije

Izložba, glazbeni program i lutrija dio su velike humanitarne akcije, u kojoj svatko može sudjelovati, a svi koji žele donacijom pomoći rad Sigurne kuće Istra mogu to učiniti uplatom na poseban račun otvoren u PBZ banci. Pri uplati na IBAN HR13 2340 0091 5110 6260 0, valja navesti da je svrha uplate "Za žene".

Uoči finala humanitarnog događanja, o značenju ovog projekta, ali i motivima uključivanja u ovu plemenitu akciju nekoliko riječi izrekle su naše kolegice iz redakcije Glasa Istre koje s sudjelovale u akciji "Stop nasilju!".

Za novi, bolji život

- Prije četiri godine, 2016. udruga MedulinArt odlučila je pokrenuti humanitarnu akciju za Sigurnu kuću Istra koja brine o žrtvama obiteljskog nasilja. Ova, 2020. peta je godina ove akcije pa su odlučili priču proširiti i što glasnije poručiti: Stop nasilju!

Vanesa Begić (Dejan ŠTIFANIĆ)

Svakako, to je prilika da se još jednom kaže NE nasilju, jer za nasilje nema opravdanja. Riječi poput "težak život", "nesređenost", "on je jednostavno takav, ne može se ništa učiniti" su jednako loše kao i samo nasilje. Za nasilje nema opravdanja - bilo ono fizičko, psihičko, verbalno, i tome treba učiti djecu od malih nogu, ističe novinarka i urednica Vanesa Begić.

- Humanitarna akcija Medulin Arta posvećena Sigurnoj kući Istra projekt je u koji sam se bez razmišljanja i rado uključila. Svaka žena koja je sa svojim djetetom ili djecom bila primorana potražiti spas u jednom ovakvom skloništu, treba puno veću pomoć od ove koju smo im na ovakav način mogli pružiti. Izaći iz svog doma da bi se sačuvao zdrav razum, zdravlje, pa i goli život, da bi se konačno izašlo iz pakla obiteljskog nasilja, zahtjeva iznimnu snagu i hrabrost. Žene koje spas potraže u sigurnoj kući napuštaju, nažalost, svoj dom, a nerijetko i sam grad u kojem su do tada živjele. Veliki je to stres i promjena u životu, pogotovo za djecu koja napuštaju svoju dotad poznatu okolinu, i moraju barem neko vrijeme živjeti na posebnom mjestu, pod posebnim pravilima, postavljenim upravo da bi se njih same zaštitilo od nasilnika od kojeg su utekli. Mnoge to učine doslovno u trenutku, ostavljajući nerijetko sve svoje stvari za sobom, da bi, konačno oslobođene iz petlje strahovlade, započele iz početka novi, bolji život, bez nasilja.

Patricija Softić (Dejan ŠTIFANIĆ)

Nekome tko je imao dovoljno sreće u životu da ostane lišen takvih situacija, teško je uopće zamisliti koliko nakon svega treba raditi na vlastitom osnaživanju, ozdravljenju i potpunom osamostaljenju. U tome svojim štićenicama pomažu stručni djelatnici Sigurne kuće Istra, a ako im mi građani možemo pomoći barem svojim donacijama za najosnovnije potrepštine koje su im svakodnevno potrebne, nama se to može činiti malenom pomoći, ali njima zaista znači jako puno, kaže novinarka Patricija Softić.

Iza zatvorenih vrata

- Iako se o problemu obiteljskog nasilja sve više govori i podiže svijest društva, poražavajuća je činjenica da se to i dalje dešava, a žrtve zlostavljanja, fizičkog i/ili psihičkog, često iz srama i bespomoćnosti oklijevaju zatražiti pomoć i maknuti se od zlostavljača. Ti problemi se skrivaju iza zatvorenih vrata, a o njima najčešće saznajemo kad je prekasno i kad u medijima s nevjericom i užasom čitamo naslove crne kronike. Prema podacima Ravnateljstva policije Republike Hrvatske, samo u Istri od 2004. godine ubijeno je osam žena i dvoje djece od ruku izvan(bračnih) partnera i očeva.

Da bi se to promijenilo, jer za nasilje i nasilnika nikad nema opravdanja, svi možemo učiniti nešto - a društvo se mijenja tako da se svaki pojedinac potrudi da bude bolja, ljubaznija, konstruktivnija i humanija osoba i da stvara oko sebe zdravu zajednicu. Sigurna kuća Istra je itekako važna, jer žrtve imaju mogućnost maknuti se iz tog razarajućeg okruženja obiteljskog nasilja i dobivaju šansu za novi početak. A u takvim situacijama - nažalost, često je to pitanje života ili smrti.

Tea Tidić (Luka PRETEGIANI)

Stoga sam odmah prihvatila poziv za sudjelovanje u inicijativi udruge MedulinArt, koja već godinama kroz humanitarne akcije prikuplja sredstva za rad Sigurne kuće Istra, jer na taj način mogu dati svoj mali doprinos da žrtve obiteljskog nasilja dobiju šansu za novi, pozitivan početak i normalan život, bez nasilja i straha, kaže novinarka i urednica Tea Tidić.

Budimo podrška

- Iako se osobno ne volim fotografirati na inicijativu Udruge MedulinArt i Sigurne kuće povodom prevencije nasilja nad ženama pristala sam zajedno s ostalim kolegama novinarima sudjelovati u ovoj humanitarnoj akciji ne bih li na taj način pružila podršku ženama koje se skrivaju po sigurnim kućama i koje od straha ne mogu javno progovoriti, izložiti se, fotografirati? Njihov identitet je zaštićen kodom. One su i dalje, nažalost, brojka, jer nasilje nad ženama je i dalje prisutno u društvu. Stoga je ova inicijativa važna jer s njom skrećemo pažnju na te nevidljive žrtve bez glasa koje konačno moraju progovoriti.

Lara Bagar (Ana LORENCIN BULJAN)

Žene ne bojte se, hrabrost je ono što nasilnika najviše plaši. Želim da svaka od nas može bez straha stati pred fotoobjektiv, kao što sam ja stala pred objektiv fotografkinje Ane Lorencin Buljan. Uspjela je uloviti moment i ljepotu unikatnog nakita Davorke Horvatin. Želim da te žene umjesto koda javno nose nakit i osmijeh. Stoga budimo podrška jedni drugima, nasilje nije put!, ističe novinarka Lara Bagar.

Sigurna kuća Istra - utočište i nada

Crna je statistika da svaku treću ženu na svijetu, i njihovu djecu, pogađa obiteljsko nasilje, a Sigurna kuća Istra nudi zlostavljanim ženama i djeci mogućnost utočišta i nade za novi početak. Osnovana uz podršku Istarske županije, Sigurna kuća Istra je nevladina i neprofitna udruga, koja ima mrežu od tri tajna skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, operativne i organizacijske timove stručnjakinja, suradnju s raznim institucijama u slučaju hitnoća? Kao i otvoreni telefon, na raspolaganju za pozive radnim danom od 8 do 14 sati na broj 052/500-148, te ponedjeljkom i petkom dodatno od 17 do 19 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini