ISTARSKO NARODNO KAZALIŠTE: PREDSTAVA "13" ANDREE GOTOVINA

Sretna brojka 13 za sretan petak


Ni brojka 13 niti dan u tjednu petak nisu imali negativni predznak za mlade umjetnike koji su predstavili u petak navečer svoj projekt. Brojna mahom mlada publika nagradila je na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula ovacijama obnovljenu verziju predstave "13", autorice i koreografkinje Andree Gotovina u suradnji s izvođačima, polaznicima radionice Scenski pokret Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta.

U 35-minutnoj predstavi, protagonisti pokazuju vrlo dobru uvježbanost i uigranost iza čega stoji marljiv i predan rad, koji je za te kraće neverbalne forme tim zahtjevniji i presudniji. Autorica je naglasila kako je predstava bazirana na radnji filmova "Oceanovih 11, 12 i 13", a sve se svodi na dinamične i ritmizirane oblike, kao i na jednostavna scenska rješenja gdje je potrebna usredotočenost, i gdje je doprinos svakog pojedinca itekako bitan za konačno rješenje.

U kraćim formama, upravo kao i u kratkim pričama, nema mjesta za greške. Narativni dio je vrlo bitan, iako je na prvi pogled sve to (samo) splet velike uvježbanosti i uigranosti. No, to je u biti simbioza različitih umjetničkih formi – neverbalnog kazališta, plesa, ali i sedme umjetnosti budući da je polazna točka za ovu predstavu upravo film.

Kako plesom prepričati film? Kako dočarati radnju kretnjama, a da narativnost i apstraktnost se preklapaju, sažimaju i nadopunjavaju? Upravo su to učinili učenici Andree Gotovina, koji svakako zaslužuju pohvale za trud i rad. Budući da je riječ o vrlo mladim osobama, zasigurno će svi oni imati još dosta prostora za napredak i kreativnost.

Ova je predstava prvi put izvedena u obliku prezentacije rada Dramskog studija INK-a prije osam godina, dakako s drugim polaznicima.

U petak navečer sudjelovali su Lucija Brkić, Michelle Salome Kursar, Jana Foček, Luanna Počerek, Iva Kovač, Sarah Klešin, Matija Milošev, Melissa Malešević, Mei Ven, Zoja Poropat, Mirjana Andrić, Jan Franjul, Karla Medakov, Nikolina Leverić, Gaia Komšo, Nikolina Tomić, Gaia Radić, Donata Butković, Fran Vozila i David Rovis.

Kostimografkinja je Desanka Janković (fundus INK-a), oblikovatelj rasvjete Dario Družeta, oblikovatelj tona Miodrag Flego, dok je inspicijent Manuel Kaučić. (Vanesa BEGIĆ, snimila Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater