"Vinska klet Goriška brda" jedan je od najvećih vinskih podruma u Sloveniji koji je osnovan 1957. godine kao zadruga. Još uvijek funkcionira na isti način jer udružuje oko 400 malih kooperanata s više od 1.000 hektara vinograda, zaposleno je preko 100 ljudi, a godišnje se proizvede više od sedam milijuna litara vina
Goriška brda ili Collio je vinogorje u slovenskoj regiji Primorska koje bi svaki vinoljubac morao posjetiti. Taj prekrasan pejzaž nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a pogotovo ako ga posjetite pred berbu kada se u njemu osjeti posebna živost. Ta pitoma brdašca podsjećaju na dijelove Toscane, a osim grožđa, jako su poznati i po voću. Povezanost Istre i Goriških brda je tradicionalna jer su povijesno uvijek živjeli u istoj državi, sve do 1991. godine i raspada Jugoslavije. Poveznica s Italijom je vrlo jaka usprkos granici između Istoka i Zapada koji je bila uspostavljena 1945. godine. Ta je granica prolazila kroz mnoge vinograde i razdvojila je brojne obitelji, tako i danas brojni talijanski vinari imaju vinograde u Sloveniji, a slovenski u Italiji.
Granica kroz vinograde
Zanimljivo, iz smjera Istra jednostavnije je do Goriških brda doputovati preko Italije, a ako idete iz smjera Gorice, morate opet proći kroz mali dio Italije. U Prvom svjetskom ratu u ovom kraju su se vodile mnoge teške bitke na rijeci Soči ili Isonzu, kako je zovu Talijani. Između svibnja 1915. i studenog 1917. u dolini Soče odigralo se 12 bitaka na talijanskom frontu, poginulo je sveukupno oko 300.000 austrougarskih i talijanskih vojnika. Vinarstvo i vinogradarstvo imaju veliku tradiciju u ovim krajevima. U ovoj sam kolumni već više puta dijelio moje viđenje vina iz ovoga kraja, prema kojima imam jako velike simpatije, od 1995. godine, kad sam se prvi put upoznao s vinima iz Brda, poput Movie, Ščureka, Marjana Simčiča, Dolfa i ostalih. No, danas bih se osvrnuo na najveći vinski podrum ovoga kraja.
"Vinska klet Goriška brda" jedan je od najvećih vinskih podruma u Sloveniji koji je osnovan 1957. godine kao zadruga. Još uvijek funkcionira na isti način jer udružuje oko 400 malih kooperanata s više od 1.000 hektara vinograda, zaposleno je preko 100 ljudi, a godišnje se proizvede više od sedam milijuna litara vina. Klet Goriška brda izvozi više od 40 posto svoje proizvodnje, a glavna tržišta su joj zemlje bivše Jugoslavije, Kina, Japan, SAD, Njemačka i Velika Britanija. Vino na tržište plasiraju u deset etiketa. Najistaknutija i najpoznatija sorta grožđa im je rebula na koju otpada preko 25 posto ukupne proizvodnje. Rebula se još zove i ribolla ili ribuela (što znači rubin crvena), porijeklom je iz Grčke, ali se u slovenskoj Primorskoj uzgaja najmanje 750 godina.
Rebula
Danas bih s Vama podijelio moje viđenje njihove „rebule superior“ koja predstavlja vrhunac ponude iz linije Bagueri. Linija Bagueri dobila je ime po gospodaru dvorca Dobrovo, grofu katalonskog porijekla Silveria de Baguera, koji je bio je veliki poznavatelj vina. Grožđe za ovo vino raste u terasastim vinogradima gdje prevladava lapor i pješčanik, a vinogradi su stari između 15 i 40 godina. Ručna berba odrađuje se sredinom rujna, a nakon prerade slijedi maceracija od šest dana i zatim odležavanje u velikim hrastovim bačvama zapremine šest tisuća litara dvanaest mjeseci. Nakon toga, vino se puni u boce gdje provede još šest mjeseci pred puštanje na tržište. Krasi ga lijepa slamnato žuta boja sa zlatnim rubovima, kristalno je bistro i gusto. Vino sam poslužio u višoj bordoškoj čaši te se svakom vrtnjom iz čaše širio veoma zanimljiv miris. Na prvo mirisanje javlja se nota cedrovine, vanilije, suhe marelice, a kasnije slijedi sladunjava nota cimeta praćena s malo suhe trave i korice kruha, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano sa solidnom svježinom te blagim taninima, vrlo ukusno, s punim tijelom. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa mu je jako dobra te se na aftertasteu javlja nota pečene jabuke s malo cimeta. Vino je harmonično, lijepo se pije i u dobrim uvjetima čuvanja može trajati barem šest do sedam godina. Enogastronomski vino izvrsno paše uz riblja jela poput filea od grdobine sa žara i umakom od bijeloga vina.
Ime vina: Rebula Superior
Godina berbe: 2016.
Proizvođač: Vinska klet Goriška brda
Lokacija: Goriška brda / Slovenija
Temperatura serviranja: 12-14 °C
Gastro preporuka: File grdobine s umakom od bijelog vina.
Ocjena: 9,2 / 10
Čaša: Bordeaux Vinum Riedel glass
Cijena (mpc): 12 eura, www.wevino.store