Ilustracija (Arhiv)
Maneštra naša svagdašnja priprema se u bezbroj varijanti. Gotovo svaka kuharica i li kuhar sprema je na svoj način. Razlikuju se i ovisno o godišnjem dobu. Ljeti se maneštre češće pripremaju od mladog graha uz dodatka svježe paprike. Premda je ljeto za nama za ljubitelje mladog graha i brže pripreme jela na raspolaganju je mladi grah u smrznutom obliku koji se može nabaviti u gotovo svim tržnim centrima. Njega ne treba močiti, a skuha se za 20 minuta. Cijenom se ne razlikuje od onog na tržnici. Među lakšim varijantama je i fažol iz konzerve. No, kuharica ili kuhar koji drži do sebe, za konzervom će posegnuti samo u krajnjoj nuždi, kada nema vremena. Za ljubitelje mesnih okusa valja još dodati u maneštru i kobasicu, najbolje istarsku prosušenu. Evo našeg recepta.
Sastojci
Priprema
Narežite luk i ostalo povrće na kockice ili ploškice, a kukuruz nožem skinite s klipa. Zatim krenite s dinstanjem luka dok ne postane staklen. Dodati na sito narezanu pancetu da se proprži, a onda papriku i pirjajte još 1-2 minute. Nakon toga dodajte mrkvu, krumpir, kukuruz, celer i korijen peršina i pelate. Sve dinstajte 5-10 minuta, pa prelijte vodom i dodajte povrtne kocke (ili temeljac). Kada zakuha dodati mladi smrznuti grah. Kuhajte na laganoj temperaturi oko pola sata. Ako je maneštra rijetka ukuhati odgovarajuću tjesteninu, po mogućnosti "šubiote."