Unsplash
Za pripremu ovog jednostavnog kruha od banane će vam biti potrebni sljedeći sastojci:
- pola šalice zobenog brašna (ukoliko ga nemate, jednostavno sameljite zobene pahuljice)
- šalica i pol pirovog (speltinog) brašna
- čajna žličica praška za pecivo
- žličica sode bikarbone
- žličica do dvije cimeta (po ukusu)
- prstohvat soli
- jušna žlica jabučnog octa
- 3 veće prezrele banane
- 60 ml meda
- 80 ml otopljenog kokosovog ulja
- 120 ml mlijeka (po ukusu)
dodaci po želji (orašasti plodovi, čokolada, kakao, suho voće, kokos…)
Napomena: mjera je šalica od 2 dl
Priprema:
Sjedinite sve suhe sastojke, a zatim u drugoj zdjeli i sve mokre sastojke.
Ispasirajte banane za koje je poželjno da budu što zrelije. To je vrlo bitno za slatkoću i sočnost ovog kolača, jer ukoliko koristite banane koje nisu prezrele, za očekivati je da neće dati potreban okus i da ćete teže napraviti pire od njih.
Pire od banana dodajte mokrim sastojcima te sve dobro izmiješajte, a zatim postepeno dodajete suhim sastojcima.
Prema ukusu i želji na kraju dodajte komadiće čokolade, orašaste plodove i slično.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva te kalup za kruh obložite papirom za pečenje.
Izlijte smjesu u kalup te pecite u zagrijanoj pećnici 35 do 40 minuta, ovisno o pećnici.
Kad je kruh-kolač pečen, pustite da se ohladi te ga izvadite iz kalupa.
Poslužite ga za doručak ili užinu uz grčki jogurt, proteinski puding ili napitak, voće (banane, šumsko voće..), namaz od kikirikija ili sjeckanu crnu čokoladu.
Izvor: Hou.hr