VIRTUALNA PUTOVANJA

Kroz Google Earth na ekranu imamo cijeli svijet UPOZNAJTE NAJVEĆE SVJETSKE ZNAMENITOSTI IZ NASLONJAČA

| Autor: Mladen RADIĆ

Google Earth nudi mogućnost razgledavanja nekih od najvećih svjetskih prirodnih i arhitektonskih znamenitosti. U manje od pet minuta program će korisnika odvesti na virtualno putovanje, a stanice su: Eiffelov toranj, Veliki kanjon u SAD-u, statua Krista Iskupitelja u Rio de Janeiru, Sydneyska opera, Bazilika sv. Petra u Vatikanu, London Eye, Zabranjeni grad u Pekingu, planina Fuji u Japanu i mjesto potonuća Titanika u Atlanstskom oceanu

 

Postoje ljudi koji kažu da vole putovati, ali zapravo nikada ne putuju jer uvijek imaju spreman izgovor, pa nema se para, nema vremena... Sada svi imaju dobar razlog da ne putuju, a za one koji vole upoznavati svijet iz naslonjača tu je odavno Google Earth odnosno Google Earth Pro. O njemu smo već pisali, ali sada je prilika da se prisjetimo nekih od načina na koje je moguće upoznati svijet.

Vrijedi isprobati

Kroz Google Earth na ekranu imamo cijeli svijet, satelitski snimljen i osim što se jednostavnim klikom mogu pogledati fotografije koje su korisnici snimili, ulaskom u Street View, odnosno povlačenjem narančastog čovječuljka iz desnog gornjeg kuta na neku od ulica (pod uvjetom da je ona označena plavom bojom) ulazi se u direktan pregled ulica koje su snimljene na licu mjesta.

To je svakom korisniku Google Eartha dobro poznato, ali ovaj program nudi još neke opcije koje nije naodmet isprobati. U gornjem lijevom kutu postoji mogućnost razgledavanja nekih od najvećih svjetskih prirodnih i arhitektonskih znamenitosti. U manje od pet minuta program će korisnika odvesti na virtualno putovanje, a stanice su Eiffelov toranj, Veliki kanjon u SAD-u, statua Krista Iskupitelja u Rio de Janeiru, Sydneyska opera, Bazilika sv. Petra u Vatikanu, London Eye, Zabranjeni grad u Pekingu, planina Fuji u Japanu i mjesto potonuća Titanika u Atlanstskom oceanu.

Prije polaska na ovo putovanje treba uključiti prikaz 3D zgrada u lijevom kutu. Kada se animacije pokrenu i Google Earth dovede na željeno odredište, nakon razgledavanja treba pritisnuti ikonu za reprodukciju kako bi se virtualno putovanje nastavilo.

Brojne opcije i iskustva

Kombiniranjem opcija, poput prikaza fotografija i pregleda iz Street Viewa dojam je moguće upotpuniti, a još je bolje ako se klikne na opciju Galerija preko koje se može doći do panoramskih fotografija ili prikaza starih mapa preko postojećih satelitskih. Moguće je doći i do fotografija koja je snimila NASA (iako izgleda da u zadnje vrijeme to baš i ne funkcionira u potpunosti).

Kada se govori o opcijama koje ovaj program nudi, zanimljivo je uključiti prikaz brodskih olupina ili pregleda životinja koje žive u pojedinom dijelu oceana.

Tih opcija pregleda ima još, no nakon što se isklika sve s lijeve strane, u izborniku Alati nalazi se simulator letenja u kojem se može odabrati pogled iz borbenog aviona F-16 ili četverosjeda SR22 te se može pokušati njima upravljati nad trenutnim prikazom. Također je moguće odabrati uzlijetanje iz neke od 30-ak zračnih luka po svijetu. To ne izgleda tko zna kako, ali zna biti istovremeno zabavno i frustrirajuće.

Jasno je na kraju da ništa ne može zamijeniti doživljaj u stvarnosti. Pomalo je glupo to isticati u vremenu kada se ne može ići iz Pule do Vodnjana, a kamoli negdje drugdje, no Google Earth može poslužiti da se prisjetimo koliko je svijet raznolik i zanimljiv i da ga jednom opet krenemo istraživati. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum