Razgovor s Barbarom Munjas

Mlada istarska glazbenica natjecat će se na Dori koja ju je inspirirala da izađe izvan svojih dosadašnjih okvira razmišljanja i djelovanja

Moja žudnja za slobodom i konstantnom promjenom je prevelika da bih se svjesno vezivala u neke okove

| Autor: Mladen Radić
Barbara Munjas (Snimili Sergio Cinghiale i Marco Roccaro)

Barbara Munjas (Snimili Sergio Cinghiale i Marco Roccaro)


Među natjecateljima Dore koje će se održati 11. veljače u Opatiji iz Istre će nastupiti grupa Top Of The Pop ft Mario 5reković s pjesmom "Putovanje" te Barbara Munjas s pjesmom "Putem snova". Onaj koji odnese pobjedu između 18 izvođača predstavljat će Hrvatsku u svibnju u Liverpoolu.

Barbara Munjas je dobro poznato ime na glazbenoj sceni, od pjevanja u Gustafima preko formiranja vlastitog benda Barbari do solo karijere u kojoj je prošle godine objavila album "Right place, right time" koji je kritika dočekala pohvalama. Mijenjajući stilove posvetila se glazbi pa smo je nedavno vidjeli i čuli kao gostujuću pjevačicu JazzIstra Orchestra, a upravo je nominirana za tri novinarske glazbene nagrade Rock&Off,

Barbara Munjas je još 2007. debitirala na Dori tako da ovo neće biti njeno prvo pojavljivanje na ovoj manifestaciji. Te godine je pjesma s kojom je nastupala već bila ušla u natjecanje, a Barbara je uletjela kao zamjenska pjevačica već plasirane pjesme. "Tako da se može reći da je ovo moj prvi pokušaj ulaska na Doru na koju sam srećom i, iz moje perspektive, super pjesmom i ekipom suradnika uspjela ući. S tekstom sam se bavila sama, a na glazbi mi se priključio Alen Bernobić koji je složio stvar i aranžmanski. Na pjesmi su osim nas dvoje još svirali i pjevali Cristina Lubiana na pratećem vokalu, Giorgio Giacobbi na saksofonu, Paolo Jus na basu, Camilla Collet na bubnju, Alan Rešidović na gitari, a dio tima je i Marko Kalčić. A na Doru sam se prijavila zato što osjećam da s ovim nastupom zatvaram krug koji sam započela 2007. Sada sam spremna na neki novi level", kaže Munjas.

- Po ovom što sam čuo, imam utisak da se malo zezate s tim nekim eurovizijskim stilom? Je li vam to bila namjera?

- Ne, ne zezamo se, dapače, ovom smo zadatku i cijeloj ideji pristupili vrlo predano i ozbiljno. Dora je najpraćenija manifestacija u Hrvatskoj koja je idealna prilika za predstaviti svoj rad i sebe nekoj široj publici i još k tome ganjati visine i biti u mogućnosti predstavljati svoju zemlju na Euroviziji. Glazbu iznimno poštujem, od nje živim, a zaista nisam takva osoba da se idem zezati sa stvarima koje su mi u životu bitne. Dora nas je inspirirala da izađemo izvan svojih dosadašnjih okvira razmišljanja i djelovanja.

- U pjesmi poručujete da se "prekriže sva pravila", a kandidirate se na Dori i želite otići na Euroviziju gdje postoji niz pravila (od dužine trajanja pjesme do nastupa). Kako to?

- Ne vidim ništa loše u tim pravilima, ona su tu da se drži neki red, da ne nastane kaos u kojem svatko radi po svome. Svako natjecanje ima svoja pravila i samom prijavom pristaješ na njih. Ako ne želiš tu vrstu pravila onda se ni ne prijavljuješ. Što se tiče dužine trajanja pjesme - meni je to bio jedan od bitnijih izazova jer imam tendenciju raditi duže pjesme u kojima volim reći puno toga. U maksimalno 3 minute poslati svoju poruku, razmišljanja, glazbu i učiniti neku razliku je ispalo super pravilo koje te natjera da zasučeš rukave, upregneš moždane vijuge, baciš se na posao te napraviš nešto novo i drukčije u svom životu. A što se tiče prekriženih pravila iz teksta pjesme ona u kontekstu ipak pričaju neku drugu priču, sugeriraju na oprez. Topla preporuka čitateljima da poslušaju pjesmu.

- Smatrate li buntovnicom?

- Svoju buntovničku fazu sam ostavila daleko u prošlosti. Nekako sam naučila da je puno lakše kroz život ići bez grča i konstantne potrebe za borbom protiv svih i svega, puno jednostavnije je ići lagano, plesati kroz život i u svemu u čemu je moguće tražiti veselje i radost. Ali imam ja neke svoje male, mikro buntovnosti, ostalo je toga u meni taman koliko mi treba.

- Čini mi se i da ste se zabavljali dok ste snimali spot? Volite glumiti u spotovima?

- Na spotu smo se lijepo proveli i super zabavili! La Vecia Cantina u Poreču nas je ugostila na nivou i dobili smo lokaciju da bolju nismo mogli zamisliti. Sa Sergiom Cinghialeom je uvijek zadovoljstvo raditi i snimati jer je jedan od onih s kojima sve ide tako opušteno, a ako dođe do problema svaki je rješiv, atmosfera bude super pa je tako bilo i ovog puta! Tjedan dana prije snimanja sam imala rođendan tako da slavlje na kameri nije bilo toliko izmanipulirano. Volim snimati spotove jer daju neku novu dimenziju pjesmama te se s njima otvara jedan ogromni prostor u kojem se može dati nove emocije kroz glumu i situacije čime se jača karakter pjesme.

- Jeste li dobili neke komentare nakon što su objavljeni svi spotovi za pjesme koje su ušle u završnicu Dore?

- Bilo je divnih komentara koji su nas baš lijepo digli. Vjerujemo u ovu pjesmu te smatram da je dostojna Eurosonga, u protivnom je ne bi ni prijavila na Doru. Dugo smo vremena proveli sami sa njom i zapravo smo jedva čekali da čujemo feedback, da napokon vidimo jesmo li imali dobar osjećaj ili smo zabrijali, kako bi se reklo. S tim je komentarima pristigla svojevrsna potvrda da nismo zabrijali, da smo napravili nešto super i da sve to ima smisla!

- Pjesma je vrlo dinamična, pa pretpostavljam i da će nastup biti u tom stilu. Što pripremate za Opatiju?

- Definitivno će to biti nastup drukčiji od svih koje sam do sada izvela. Biti će dinamičan, svakako, i imati mnoge popratne elemente. Ne smijem vam previše otkriti jer se onda gube čari.

- Nekada ste pjevali o borbi s vlastitom depresijom. Je li to razdoblje depresije sada iza vas?

- Da, i to sam ostavila iza sebe. Najbolje od svega je da sam tu fazu kroz glazbu uspjela pretočit u nešto dobro, napravila sam pjesmu na koju sam iznimno ponosna - "Gone back", ali ne samo tu pjesmu, u tom periodu ih je nastao popriličan broj.

- Koliko vam u tom oporavku pomažu jako dobre kritike koje ste dobili za album?

- Pomažu mnogo. Gradimo se na kritikama, no da bi imali snažno samopouzdanje potrebna nam je i pohvala, a ove su kritike svojevrsne pohvale. Takve stvari ti jednostavno daju vjetar u leđa i olakšavaju daljnje kretanje naprijed. Nevjerojatno je koliko iskrena pohvala i kompliment mogu podići raspoloženje. Kakav divan osjećaj je znati da si nekoga razveselio, uspio prenijeti emocije i dotaknuo ga u srce i dušu nekim tekstom ili komadićem emocije pretočenim u glazbu. Uopće se ne libim svojim kolegama dati iskrenu pohvalu kada mi se pruži prilika za to jer znam koliko to znači svakome tko je dugo radio na svojoj glazbi.

- Prošla ste puno toga - od Gustafa preko jazza i etna do indie rocka. Planirate li se uskoro potpuno fokusirati na jedan stil ili želite nastaviti eksperimentirati?

- Ne, ne mislim se fokusirati na ni jedan stil jer to nisam ja. Moja žudnja za slobodom i konstantnom promjenom je prevelika da bih se svjesno vezivala u neke okove. Život je eksperimentiranje i promjena, to mi je sasvim prirodno. U ustajaloj bari se ništa ne razvija i raste, energija stalno treba kolati! Za moju bi dušu vezivanje za jedan stil značilo umjetničku smrt.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum