oprez s mesom!

Zamrzavate li mljeveno meso na pravilan način? Donosimo savjete kako ga najpravilnije pohraniti u hladnjak i odmrznuti za pripremu

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Mljevena junetina nezaobilazan je dio brojnih jela – od nje možete raditi burgere, mesne okruglice i štruce. Taj tip mesa bit će odlična ideja i za razne umake i variva. Ako želite uživati u jelu na bazi mljevene junetine, važno je meso pohraniti na odgovarajući način. Sirova mljevena junetina u hladnjaku može stajati tek dan ili dva. Ako ne planirate potrošiti svu količinu mesa u tom kratkom periodu, važno ga je zamrznuti, prenosi N1.

Jedna od najvećih pogreški koju možete napraviti kada zamrzavate mljeveno juneće meso jest da ga stavljate u zamrzivač koji ne radi dobro. Da bi se meso dobro zamrznulo i da bi se spriječilo širenje štetnih mikroorganizama u njemu, zamrzivač mora kontinuirano raditi na -18 Celzijevih stupnjeva. Ako niste sigurni radi li vam zamrzivač kako treba, provjerite termometrom, piše Pun kufer.

Prije nego što meso stavite u zamrzivač, podijelite ga na manje porcije, odnosno na onu količinu koja vam je potrebna za jedan obrok. Najgore što možete napraviti jest odmrznuti meso, uzeti manji dio, a ostatak ponovo zamrznuti.

Svaku porciju mljevenog mesa zamotajte u plastičnu i aluminijsku foliju, a potom u plastičnu vrećicu. Označite datum kada ste meso zamrznuli. Stručnjaci preporučuju da meso ne držite u hladnjaku duže od tri do četiri mjeseca. Nakon isteka tog vremena gubi na svojoj kvaliteti i okusu.

U led možete staviti i već termički obrađeno mljeveno meso, npr. bolonjez umak. Pustite da kuhani umak s mesom dođe na sobnu temperaturu prije nego što ga spakirate u individualne porcije i stavite na zamrzavanje.

A znate li kako je najbolje odmrznuti mljeveno meso?

Zamrznuti komad mesa stavite na tanjur ili u zdjelicu i prebacite u hladnjak na 24 sata i pustite da se odmrzne do kraja prije nego što ga upotrijebite za željeno jelo.

Meso obvezno stavite na tanjur ili u zdjelicu kako biste spriječili kapanje tekućine iz odmrznutog mesa po drugim namirnicama u hladnjaku. U toj tekućini mogu se naći štetne stvari koje mogu kontaminirati hranu ako nije dobro termički obrađena i ugroziti vaše zdravlje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater