ZAGREB

Simfonijski orkestar iz Montréala 21. listopada u Lisinskom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog ugostit će u petak 21. listopada Simfonijski orkestar iz Montréala, jedan od najpoznatijih i najboljih orkestara Kanade i Sjeverne Amerike slavljen i kao jedan od najznačajnijih na svijetu, kojim će ravnati maestro Rafael Payare.

Osnovan 1934., Orchestre symphonique de Montréal (Simfonijski orkestar iz Montréala) planetarnu slavu stekao je 1962. godine europskom turnejom pod vodstvom slavnoga Zubina Mehte, od kada redovito nastupa na turnejama u najprestižnijim koncertnim prostorima diljem svijeta, ističu iz Lisinskog.

Jedan od najsjajnijih trijumfa u novijoj povijesti Orkestar je slavio 2019., održavši jedanaest koncerata u devet najvećih gradova Sjeverne i Južne Amerike, pod ravnanjem glasovitoga Kenta Nagana. Planetarno poznati su i njihovi tonski zapisi snimljeni za najpoznatije diskografske kuće, kao što su Decca, CBC Records, ECM, EMI, Philips ili Sony, nagrađeni s više od pedeset nacionalnih i međunarodnih nagrada.

Simfonijski orkestar iz Montréala njeguje bogatu tradiciju koja se temelji na dugogodišnjoj povijesti njegova socijalnog angažmana, vizionarskim projektima koji se planiraju mnogo godina unaprijed, svjetskim turnejama i vrhunskim tonskim zapisima antologijskih djela svjetske orkestralne literature. 

Orkestar u Lisinski dolazi predvođen šefom dirigentom, Venezuelcem Rafaelom Payareom, jednim od najdarovitijih i najtraženijih mladih dirigenata današnjice.

U Lisinskom će izvesti tonsku poemu Les Préludes Franza Liszta te Desetu simfoniju Dmitrija Šostakoviča, dok će se u izvedbi Koncerta za glasovir i orkestar u G-duru Mauricea Ravela Orkestru pridružiti pijanist Víkingur Ólafsson, slavljen zbog jedinstvenog pijanizma i unikatne snage, odnosno "islandski Glenn Gould" i "novi superstar klasičnog klavira", kako ga opisuju glazbeni kritičari novina The New York Times i The Daily Telegraph.

"Program koncerta obećanje je čarobnog putovanja uzbudljivim i fascinantnim bespućima glazbene povijesti", poručuju iz Lisinskog.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum