LJUBLJANA

Umro slovenski skladatelj i dirigent Mojmir Sepe

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U 90. godini života umro je  slovenski skladatelj, dirigent, aranžer i pijanist Mojmir Sepe,  poznat  najviše po pobjedničkim pjesmama na festivalima u bivšoj državi među kojima i na festivalu u Opatiji.

Sebe je važio za jednog od pionira slovenske zabavne glazbe, a umro je u četvrtak, objavila je u petak njegova obitelj. Njegova supruga  bila je također poznata pjevačica Majda Sepe, a kći Polona jedna od prvih slovenskih redateljica i scenaristica.

Sepe je izdao i jednu od  prvih džez ploča u bivšoj  Jugoslaviji, a autor je oko tisuću kompozicija zabavne glazbe, prenijeli su slovenski mediji.

Kao dirigent i skladatelj nastupio je dva puta na završnom natjecanju za pjesmu Eurovizije, 1966. u Luksemburgu, kad je njegovu kompoziciju Brez besed (Bez riiječi) otpjevala Berta Ambrož, te 1970. u Amsterdamu kad je s njegovom pjesmom Pridi, dala ti bom cvet (Dođi, dat ću ti cvijet) kao predstavnica Jugoslavije nastupila Eva Seršen.

U Sloveniji Sebe važi za legendarnog skladatelja i autora mnogih slovenskih evergreen kompozicija koje su osvajale nagrade na festivalu Slovenske popevke, u najboljim godinama te glazbene smotre.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter