ZAGREB

Pjesnička nagrada “Zvonko Milković” Krešimiru Bagiću za "Ponornice"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pjesnička nagrada "Zvonko Milković" za najbolju izvornu knjigu pjesama hrvatskog autora s izrazito intimističkom i/ili zavičajnom tematikom, dodijeljena je Krešimiru Bagiću za zbirku "Ponornice", koja predstavlja poseban događaj u recentnoj hrvatskoj poeziji.

Na treći natječaj pristigla je 31 zbirka objavljena od 1. listopada 2020.  do 1. listopada 2021., a prosudbeno povjerenstvo koje su činili predsjednik Ernest Fišer, Monika Herceg i Robertino Bartolec odlučilo se za "Ponornice" nakladnika Meandarmedia, za koju je nagrada "Zvonko Milković" dodijeljena u Varaždinu 15. listopada, stoji u priopćenju.

Zbirka pjesama "Ponornice" jedanaesta je knjiga u dosadašnjem bogatom pjesničkom opusu Krešimira Bagića, obuhvaća ukupno 105 poetskih tekstova nastalih u posljednjih nekoliko godina i u njoj autor korača "suvereno, neopterećeno i krajnje slobodno, kao da je poezija već osvojila teritorij cijeloga svijeta", kaže se u obrazloženju.

Poezija je u ovoj knjizi sinonim slobode. Iako zaigrana, ona je i intimistična na onom planu gdje se može reći da poezija zaista jest i iskustvo čitanja, iskustvo dijaloga s pročitanim, ali i propitivanja svijeta i jezika. Vođena i kao dnevnik, i eksperiment u jeziku i formi, ona je niz slobodnih rukavaca koji naprosto čitatelja vode različitim dubinama ne samo intimnih iskustava, već te dubine čitatelja suočavaju s mnogim pitanjima o tome što jest poezija, kako je pisati i kako je na kraju krajeva možemo čitati, kaže se.

Zavičajnost Krešimira Bagića smještena je isključivo u jezik i njegova bi se knjiga mogla čitati kao slobodni teritorij vlastitog lutanja, bilježenja, postojanja u tom jeziku koji može graditi i razgrađivati, ali i sasvim suvereno davati riječ i izvlačiti sintagme iz vlastitog vremena i pomoću njih graditi pjesmu.

Zbirkom pjesama "Ponornice", Krešimir Bagić poziva na propitivanje poezije kao i pozicije te iste poezije, te u jezik sam, a na čitateljima je da prihvate "Ponornice" kao poziv na putovanje u podzemlje tog jezika punog neistraženog bogatstva, kaže se u obrazloženju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini