dobitnici Povelje grada Pule

OKUD ISTRA Okrunjen marljiv i vrijedan rad brojnih polaznika te njihovih mentora

| Autor: Vanesa BEGIĆ

To je pravi rasadnik talenata, brojne su se sekcije tu izmijenile tijekom godina, uz razne nastupe, koncerte, a iz redova ove Organizacije kulturno-umjetničkih djelatnosti izašli su brojni talenti koji su se potom bavili i pedagoškim radom te i sami obrazovali generacije i generacije mladih entuzijasta

 

Da nije u tijeku posebna situacija vezana uz koronavirus, zasigurno bio njihov nastup bilo jedno od velikih slavlja u povodu Dana Grada Pule. Povelju Grada Pule za 2020. godinu dobila je Organizacija kulturno-umjetničkih djelatnosti Istra, odnosno svima poznatiji kao OKUD Istra.

        OKUD djeluje već punu 61 godinu, prije nekoliko mjeseci u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula održan je svečani koncert u povodu 60. obljetnice ovog nezaobilaznog kulturnog čimbenika u Puli, središta kreativnosti, umijeća i rada.

Veliki rad

        - Velika mi je čast što smo upravo mi dobili ovo priznanje. Iza svega stoji veliki rad, brojnih mojih prethodnika, sadašnjih i bivših djelatnika i suradnika. Nemoguće je ukratko sažeti rad OKUD-a, toliko je raznih sekcija djelovalo kroz godine, od dramske do brojnih glazbenih. Drago mi je da uz ustaljene programe i manifestacije, stalno imamo i neke nove programe. Trenutno imamo 80-ak polaznika, nastava se održava online, a vjerojatno će i završni nastup biti online. Imamo devet nastavnika i suradnika. Drago mi je da smo uspjeli u siječnju održati veliki koncert za 60. obljetnicu, neposredno prije obilježavanja 61. rođendana, kaže predsjednik OKUD-a Istra Alex Nadišić. 

Rasadnik talenata       

To je pravi rasadnik talenata, brojne su se sekcije tu izmijenile tijekom godina, uz razne nastupe, koncerte, a iz redova ove Organizacije kulturno-umjetničkih djelatnosti izašli su brojni talenti koji su se potom bavili i pedagoškim radom te i sami obrazovali generacije i generacije mladih entuzijasta.

        I oni koji se kasnije nisu bavili glazbom, imaju vrlo lijepe uspomene iz razdoblja ovoga OKUD-a, jer sati vježbanja ovdje, nastupi, putovanja, omogućili su im da se oslobode treme, straha od javnog nastupa, ali i da steknu brojne prijatelje.

        - Naš grad bio bi siromašan bez glazbe i kulture, 60 godina nije malo, a siguran sam da će OKUD Istra djelovati još jako dugo, koliko je tu bilo nastupa kroz sve ove godine, koliko trenutaka treme, OKUD je učinio naš grad još ljepšim mjestom, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić prilikom svečanog obilježavanja šest desetljeća rada ove ustanove.

OKUD Istra organizira afirmirane međunarodne manifestacije: Međunarodni susret harmonikaša, Ljetnu školu harmonike, Pula Guitar Fest, te produkcije. Surađuje s Glazbenom školom Ivana Matetića Ronjgova Pula i ostalim glazbenim školama diljem Istre, Sveučilištem Jurja Dobrile - Muzičkom akademijom u Puli, Hrvatskim društvom skladatelja, Harmonikaškim centrom, proizvođačima harmonika Pigini, Udruženjem građana Eufonija, brojnim ustanovama, SAKUD-om i ostalima.

Prolazeći pored njihovih prostora u pulskoj Stankovićevoj ulici, nekoć Ulici Jurice Kalca, uvijek se čuju dobre vibre, veselo muziciranje te smijeh. Radi se uvijek, marljivo, vrijedno, ali u dobrom raspoloženju, bez presinga, a postižu se sjajni rezultati.

Omladinsko kulturno-umjetničko društvo Istra osnovano je 15. veljače 1959. godine u Puli, a sljedbenik je ove udruge današnja Organizacija kulturno-umjetničkih djelatnosti Istra ili skraćeno OKUD Istra. Na osnivačkoj skupštini održanoj 1959. godine u prostorijama Kulturno-prosvjetne zajednice (današnja dvorana KUD-a "Matko Brajša Rašan") prisustvovala su 32 delegata, a inicijativni odbor za osnivanje činili su Karmelo Gaspić, Ljubomir Parlov, Milan Mustač te Dragica Bezuh. 

Počeci djelovanja 

Godinu dana nakon osnivanja OKUD se preselio na današnju adresu u Stankovićevoj ulici, gdje 1961. počinje s radom i Dom mladih na čijem je čelu bio Zdravko Macura, koji je dao veliki doprinos u rješavanju prostornih i financijskih potreba. Na osnivačkoj skupštini za prvog predsjednika izabran je Milan Mustač, koji je tu funkciju obnašao u nekoliko mandata. Osim Milana Mustača predsjednici su bili: Zdravko Karčić, Ljubomir Parlov, Miroslav Tatić, Zdenko Osip, Danor Grgorović te današnji predsjednik Alex Nadišić.

Svi su predsjednici dali veliki doprinos funkcioniranju ovoga OKUD-a, koji je kontinuirano djelovao, uvijek ukorak s vremenom postižući sjajne rezultate te dobivajući nagrade i priznanja za svoje sjajne glazbenike.

        Najdugovječniji je predsjednik bio Danor Grgorović, koji je obnašao tu funkciju od 1995. do 2013. godine.

Tijekom godina, uz veliki orkestar u OKUD-u Istra djelovali su i orkestri mlađih polaznika koje su kroz vrijeme vodili Zita Babić, Ivica Crnković, Claudio Rocco i Damir Bužleta. Osim harmonikaškog orkestra "Stanko Mihovilić", u OKUD-u Istra je uspješno djelovao i harmonikaški orkestar Čvrčak u kojem su svirali mlađi polaznici orkestra. Ovaj orkestar su vodili Damir Bužleta, Vinka Burić, Đenana Levak, Rožika Banov te od 1999. do 2007. Ana Šterpin Zagoranski, koja s orkestrom osvajala zapažene nagrade na natjecanjima u zemlji i inozemstvu.

        Kroz godine, izmijenilo se tu puno voditelja, dirigenata, teško je sve spomenuti, jer je svaki od njih svojim trudom, energijom i entuzijazmom ostavio značajan trag.

Nezaboravni maestri 

No, posebno treba spomenuti nezaboravnog Damira Bužletu. On je punih 20 godina, od 1989. do 2009. bio dirigent harmonikaškog orkestra "Stanko Mihovilić", koji je pod njegovim vodstvom koncertirao diljem Europe i Amerike te osvajao prve nagrade na međunarodnim natjecanjima u Hrvatskoj, Italiji, Češkoj, Njemačkoj i Francuskoj.

        Svakako treba istaknuti da je on jedan od najzaslužnijih što je Pula postala grad harmonike, budući da je bio osnivač Međunarodne ljetne škole harmonike u Puli 1992. godine.

Među onima koje svakako treba spomenuti, je i Zdravko Širola Cajo, koji je osim bubnjeva svirao i ostale udaraljke te klavijature, bavio se komponiranjem i pisanjem aranžmana. Bio je bubnjar Atomskog skloništa, mentor bubnjeva u sklopu OKUD Istre te član upravnog odbora, a svojim je savjetima i zalaganjem pomagao u razvoju OKUD-a.

        Recimo i da se ove godine obilježava stota godišnjica rođenja Stanka Mihovilića. Pri Omladinskom kulturno-umjetničkom društvu Istra bio je nastavnik, dugogodišnji voditelj i dirigent Harmonikaškog orkestra o OKUD-u Istra koji je nakon njegove smrti nazvan njegovim imenom. Sudjelovao je u organizaciji Međunarodnih susreta harmonikaša.

Spomenimo i da su dirigenti harmonikaškog orkestra "Stanko Mihovilić", koji osvaja nagrade i priznanja diljem svijeta, bili i Nevio Prenc, Tereza Škabić, Damir Bužleta, Tatjana Lajić, Vinka Burić, Tatjana Lajić, a danas je to Julian Grgorović.

Zbilja se može bez pretjerivanja reći da je OKUD Istra nezaobilazni pulski kulturni čimbenik, sa sjajnim sadašnjim i bivšim djelatnicima, kao i vrlo talentiranim učenicima. Poželimo mu još puno sretnih glazbenih godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter