PRIJE TOČNO ŠEZDESET GODINA

ZAŠTITNI ZNAK KULTURNOG AMATERIZMA GRADA PULE Šest desetljeća neprekidnog djelovanja nezaobilaznog kulturnog čimbenika


Prije točno šezdeset godina, 15. veljače 1959. osnovan je OKUD Istra u Puli. Punih šest desetljeća okuplja mladež, ljubitelje glazbe, a pogotovo harmonike. Organizira komorno i orkestralno muziciranje te prezentaciju umjetničkih dostignuća u zemlji i inozemstvu. Ujedno, organizira razne festivale, natjecanja i koncerte, surađuje s drugim ustanovama u gradu, državi te izvan granica Hrvatske, svojim sekcijama doprinosi promicanju i afirmaciji kulturnog identiteta grada Pule i županije Istarske.

- OKUD Istra jedan je od prepoznatljivijih zaštitnih znakova kulturnog amaterizma grada Pule. U 60. godina neprekidnog djelovanja, kroz sekcije i tečajeve pri OKUD-u Istra prošlo je nešto manje od 10.000 polaznika, veli aktualni predsjednik Alex Nadišić.

Obogaćivanje života zajednice

Omladinsko kulturno-umjetničko društvo Istra osnovano je 15. veljače 1959. godine u Puli, a sljedbenik je ove udruge današnja Organizacija kulturno-umjetničkih djelatnosti Istra ili skraćeno OKUD Istra. Na osnivačkoj skupštini održanoj 1959. godine u prostorijama Kulturno prosvjetne zajednice (današnja dvorana KUD-a "Matko Brajša Rašan") prisustvovala su 32 delegata, a inicijativni odbor za osnivanje činili su Karmelo Gaspić, Ljubomir Parlov, Milan Mustač te Dragica Bezuh. Društvo se osniva s ciljem širenja i razvijanja kulturno-umjetničke djelatnosti te s ciljem obogaćivanja društvenog života mladih i građana.

Na osnivačkoj skupštini za prvog predsjednika izabran je Milan Mustač, koji je tu funkciju obavljao u nekoliko mandata te je ujedno i najdugovječniji predsjednik društva. Osim Milana Mustača predsjednici su bili: Zdravko Karčić, Ljubomir Parlov, Miroslav Tatić, Zdenko Osip, Danor Grgorović te današnji Alex Nadišić.

Godinu dana nakon osnivanja OKUD se preselio na današnju adresu u Stankovićevoj ulici, gdje 1961. počinje s radom i Dom mladih na čijem je čelu Zdravko Macura, koji je dao veliki doprinos u rješavanju prostornih i financijskih potreba. Podršku u daljnjem razvoju OKUD-a pružila je Kulturno-prosvjetna zajednica na čelu s Franjom Marinkovićem.

U svojim počecima OKUD Istra nije obuhvaćao samo glazbenu djelatnost, već se sastojao od raznih sekcija koje su nastajale sukladno tadašnjim potrebama. Prvo je osnovana folklorna sekcija s 25 članova pod vodstvom Tomislava Čičeka, a uspješan voditelj folklorne sekcije bio je Stevo Savić. Za svoje nastupe folklorna sekcija većinom je posuđivala narodne nošnje. Zanimljivo je da je folklorna sekcija OKUD-a Istra jedna od prvih koja je komercijalno nastupala za turiste 1964. godine u novoizgrađenom turističkom naselju Verudela. Ta je sekcija privremeno prekinula rad 1965. godine te je ponovno obnovljena 1966. pod vodstvom Eme Janković. Na programu je imala plesove iz gotovo svih krajeva bivše države.

Folklorna sekcija i predstave

Nakon folklorne sekcije 1959. godine radu se pridružila i dramska sekcija pod uspješnim vodstvom glumca Bože Trakića, koji je ujedno i režirao predstave. Djela su se pretežno izvodila u Istarskom narodnom kazalištu uz vrlo pozitivnu reakciju publike i kritike.

U studenom 1960. osnovana je sekcija tamburaša koja je brojala četrdesetak članova i koju vodi Josip Šoštar, te se nakon toga osnivaju pionirski pjevački zbor koji je prvi put nastupio u veljači 1961. Sekcija solo pjevača pokrenuta je 1964. a uz nju djeluju i zbor te zabavni sastav. Sekcija gitarista pokreće se 1961. godine, kada tvornica Melodija Mengeš poklanja OKUD-u gitaru.

Sekcija gitarista jače djeluje od 1983., a njezin rad obilježili su Nenad Cvitanović i Jaroslav Hlušička, u to doba organiziraju se i posebni tečajevi i seminari gitare za zainteresirane. Od rujna 1972. u OKUD-u Istra djeluje studio "Boško Buha", koji je okupljao mlade recitatore i pjesnike te bez kojeg nije mogla proći niti jedna proslava. Recitatori sudjeluju na raznim susretima mladih pjesnika i recitatora te na manifestacijama kao što su Goranovo proljeće i Čakavski sabor. Godine 1980. ostvaruju vrlo uspješne nastupe po istarskim mjestima pod nazivom "Uz istarska ognjišta". Voditeljica studija Zlata Berović dobiva plaketu Grada Pule za uspješan rad. Od 1984. godine nova voditeljica sekcije je Benita Gošev uz koju studio ostvaruje vrlo zapažene nastupe, a nekoliko godina kasnije sekcija prestaje s radom. Limena glazba u OKUD-u Istra radom započinje 1973. godine pod vodstvom Branka Pernića. Nakon prekida rada ponovno se sekcija okuplja 1983. godine pod vodstvom Bogoljuba Zirojevića i djeluje nekoliko godina.

Sekcija harmonikaša koja je do tada djelovala pri Kulturno- povijesnoj zajednici, dolaskom Stanka Mihovilića u rujnu 1959. godine prelazi pod okrilje OKUD-a. Već u listopadu iste godine imali su prvi javni nastup, a pola godine kasnije i prvi samostalni koncert s 22 točke, u izvedbi Pionirskog i Omladinskog orkestra, kvarteta, dueta i solista što je predstavljalo pravu senzaciju u Puli. Stanko Mihovilić je vodio harmonikaše do svoje smrti 4. lipnja 1983. Poslije njegove smrti na izbornoj skupštini je odlučeno da će se harmonikaški orkestar u čast dugogodišnjeg voditelja, dirigenta i omiljenog pedagoga zvati "Stanko Mihovilić".

Nakon Stanka Mihovilića dužnost voditelja harmonikaškog orkestra preuzimaju Nevio Prenc, Tereza Škabić, Damir Bužleta, Tatjana Lajić, a od 2016. Julian Grgorović.

Čuveni harmonikaški orkestri

Osim harmonikaškog orkestra "Stanko Mihovilić", u OKUD-u je uspješno djelovao i harmonikaški orkestar Čvrčak kojeg je oformio Damir Bužleta i koji je okupljao mlađe članove. Orkestar su vodili Damir Bužleta, Vinka Burić, Đenana Levak, Rožika Banov te Ana Šterpin Zagoranski, koja orkestar vodi od 1999.

Osim samog orkestra sjajne uspjehe na natjecanjima ostvaruju i solisti od kojih su neki danas vrhunski glazbeni pedagozi/profesori: Đeni Dekleva Radaković, Nevio Prenc, Ljiljana Završnik i Claudio Rocco. Uz veliki orkestar u OKUD-u Istra djeluju i orkestri mlađih polaznika koje su kroz vrijeme vodili Zita Babić, Ivica Crnković, Claudio Rocco i Damir Bužleta. Samoinicijativno 30-ak članova pod vodstvom Damira Bužlete 1989. ponovno oživljava rad harmonikaškog orkestra. Sviralo se na vrlo starim i različitim harmonikama, ali s velikim entuzijazmom.

U doba djelovanja Damira Bužlete harmonika ponovno doživljava svoju renesansu i ostvaruju se vrlo zapaženi rezultati, kako kod solista tako i kod harmonikaškog orkestra. Među solistima voditelji izdvajaju Mateju Zenzerović i Dalibora Boljuna. Na prijedlog Damira Bužlete 1992. s radom počinje i Ljetna škola harmonike te će se ove godine održati 25. put. Ta manifestacija nudi učenicima, studentima i nastavnom osoblju program koji obuhvaća znanja iz metodike, tehnike, teorije i prakse nastave harmonike dokazanih vrhunskih pedagoga i koncertista na ovome instrumentu, a koja se nadovezuje na programe u glazbenim školama i akademijama. Na Ljetnoj školi harmonike u organizaciji OKUD-a Istra polaznici su imali do sada priliku pohađati nastavu kod eminentnih svjetskih predavača.

Pula Guitar fest

Uz Ljetnu školu harmonike, u svojem dugogodišnjem radu OKUD Istra je organizator još nekoliko važnih manifestacija kao što su Međunarodni susret harmonikaša i Pula Guitar fest.

Pula Guitar fest je pokrenut 2012. godine na inicijativu sadašnjeg predsjednika OKUD-a Aleksa Nadišića s obzirom na pojačan interes djece kako u našem Gradu tako i Županiji te cijeloj Hrvatskoj za učenjem i sviranjem gitare.

Kroz ovih 60. podina postojanja veliki broj nastavnog kadra i zaposlenika je svojim zalaganjem i upornošću zaslužan za opstanak i uspjehe OKUD-a Istra. (Vanesa BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter