NIŽE USPJEHE

Lari Juričić, najmlađi vinar na Labinštini, ima najbolji pjenušac u Hrvatskoj

| Autor: Branko Biočić
Lari Juričić i supruga Iris (Snimio Branko Biočić)

Lari Juričić i supruga Iris (Snimio Branko Biočić)


Mladi 33-godišnji vinar Lari Juričić iz sela Bartići, tri kilometra udaljenog od Labina, najmlađi član labinske udruge vinara i vinogradara "Trs", nedavno je je za svoj pjenušac "Iris" osvojio zlatnu medalju na ovogodišnjem prestižnom međunarodnom ocjenjivanju vina Concours Mondial de Bruxelles.

Veliko priznanje

Ova manifestacija je uz Decanter najveće i najznačajnije ocjenjivanje vina na svijetu koje je utemeljeno davne 1994. godine, a od 2006. održava se svake druge godine u drugoj državi. Ove godine se i Hrvatska našla među domaćinima, pa se tako ocjenjivanje vina u sekciji mirnih crnih i bijelih vina održalo u dvorani Žatika u Poreču, dok je potom ocjenjivanje pjenušavih vina, takozvani "Sparkling Wine Session" održan u Ageroli, u Italiji, a na to je ocjenjivanje pristiglo 960 uzoraka pjenušavih vina iz čitavog svijeta. Od stotinjak uzoraka iz cijele Hrvatske jedino je pjenušac Larija Juričića osvojio zlatnu medalju, što je veliko priznanje za njihovu vinariju, ali ujedno i za našu vinsku regiju.

- To je za mene veliko priznanje jer je cijeli svijet dao pjenušce na ocjenjivanje, između ostaloga i vinari koji se godinama bave proizvodnjom pjenušca, a meni je ovo bila prva godina i prvi pjenušac. I odmah zlato na ovakvoj renomiranoj svjetskoj manifestaciji, i to kao jedini iz Hrvatske. Velika je čast uopće biti među takvim društvom, govori nam Lari i objašnjava da postoje dvije metode za pravljenje pjenušca. Jedna je tradicionalno vrenje u boci, a druga je charmat gdje nema nikakvog rizika jer je riječ o ubrizgavanju C02 u tankove. On je odabrao tradicionalnu metodu koja je izazov i potvrda enološkog umijeća svakog vinara jer je takva metoda vrlo zahtjevna. Pjenušac je dobio ime po njegovoj supruzi Iris

- Drago mi je da je pjenušac s mojim imenom dobio takvu prestižnu svjetsku nagradu, i još dobio zlatnu medalju, jedini u Hrvatskoj, samozatajno će i skromno Iris koja je potpora svome suprugu i njemu prepušta ostatak priče.

Lari se vinogradarstvom i vinarstvom kao prva generacija u obitelji bavi već 15 godina.

Nagrađeni pjenušac (Snimio Branko Biočić)Nagrađeni pjenušac (Snimio Branko Biočić)

Nagrade i za ulje

- Naslijedili smo imanje od mog djeda, a ja sam krenuo krčiti šumu i raslinje te sam zasadio vinovu lozu i masline. Danas obrađujem tri vlastita hektara vinograda i dva hektara maslina i još nešto od kooperanata. Godišnje proizvedem 25 tisuća boca vina šest raznih vrsti i nekoliko stotina litara maslinova ulja. Napravili smo dvije tisuće boca nagrađenog pjenušca "Iris" od malvazije koji je dosta tražen tako da mislimo iduće godine povećati proizvodnju. Radimo na kućnom pragu, uredili smo prostor za kušanje i prodaju te vinski podrum. Dolaze nam turisti i domaći ljudi, plasiramo proizvode po restoranima i trgovinama, kaže Lari te ističe kao ga vrijeme dosta zeza: prošle godine suša, ove tuča, a takvo nestabilno vrijeme utječe na vinare. Veli kako će zbog tuče ove godine urod grožđa biti manji, ali ono što je ostalo biti će dobre kvalitete.

Lari je ove godine dobio još nekoliko prestižnih nagrada na raznim smotrama za svoja vina ali i maslinovo ulje. Osvojio je četiri zlatne medalje za maslinovo ulje na smotrama u Zagrebu, Svetoj Katarini, Tučepima i Vodicama. U konkurenciji stotinjak uzoraka maslinovih ulja iz cijele Hrvatske, gdje god se pojavi Lari Juričić je uvijek među 15 najboljih. Na Vinistri je za barique malvaziju "Sveta Barbara" dobio zlatnu medalju i u Londonu na svjetskoj manifestaciji Decanter u konkurenciji više od dvadeset tisuća uzoraka iz cijelog svijeta, zlato za malvaziju bariqure i broncu za crni barique cuve nazvan "Crno zloto". Malvaziju "Sveta Barbara" i crno vino "Crno zloto" posvetio je 100. obljetnici Labinske republike koja slavi povijesni štrajk labinskih rudara iz 1921. godine. Svake godine te dvije vrste proizvede u limitiranim godišnjim serijama po tisuću boca.

Širenje proizvodnje

Govoreći o problemima u poslovanju vinarije kaže:

- Ove je godine sve poskupjelo, sve su cijene išle gore, kartonska ambalaža, staklo, gorivo i energenti, rad, a sve se to osjeti na konačnoj cijeni. Tapiranje boce košta u odnosu na prije dvije godine preko 50 posto više. Konačna cijena boce vina stoga je malo veća nego ranije što se osjeća na konačnoj prodaji. Na nacionalnoj razini je velika konkurencija i teško je doći do sredstava iz EU fondova. Nešto nas spašava Lokalna akcijska grupa (LAG), ali trenutačno nema novih natječaja. Puno je administracije oko tih fondova, a od prijave na natječaj za dobivanje poticajnog novca do konačne realizacije prođe i dvije do tri godine što je puno. U Labinu se na natječaj LAG-a mogu javiti lokalni vinari pa je lakše doći do novca nego na državnoj razini, istaknuo je uspješni mladi labinski vinar Lari Juričić.

Juričićevo imanje u Bartićima (Snimio Branko Biočić)Juričićevo imanje u Bartićima (Snimio Branko Biočić)

Planira u budućnosti širiti proizvodnju i vinski podrum koji je postao mali, zasaditi još nekoliko nasada vinove loze, i dalje ulagati u kušaonu koju je već uredio kako bi mogao primati goste iz zemlje i inozemstva koji osim što ovdje uz fetu pršuta i sira mogu kušati sve sorte vina mogu kući ponijeti koju bocu ili karton njegovih sve poznatijih kvalitetnih vina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter