ZAGREB

Objavljena zbirka Ilije Crijevića "Pjesme Flaviji / Carmina ad Flaviam"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dvojezično latinsko-hrvatsko izdanje knjige hrvatskoga latinista Ilije Crijevića "Pjesme Flaviji / Carmina ad Flaviam", objavila je Matica hrvatska.

Pjesme je s latinskoga prepjevala, bilješke sastavila i predgovor knjizi napisala Zrinka Blažević, a s latinskim izvornikom usporedio ih je i hrvatski prijevod redigirao te obilježio naglaske Bojan Marotti.

Nakladnik napominje kako Ilija Crijević za života nije tiskao svoja pjesnička djela te da je ovaj hrvatski humanist, pjesnik i prozaist ostao nepravedno zanemaren u europskoj književnoj povijesti. 

 Akademik Darko Novaković je, podsjeća, tek 2004. objavio najveći dio Crijevićevih stihova u kritičkom izdanju na latinskome jeziku.

U dvojezičnom, latinsko-hrvatskom izdanju Matice hrvatske, u suvremenom prepjevu Zrinke Blažević, prvi put je na hrvatskom jeziku objavljen Crijevićev ljubavni ciklus pjesama posvećenih Rimljanki Flaviji, ističe nakladnik i dodaje kako se ovom knjigom današnjim čitateljima pruža uvid u antologijske stihove hrvatskoga pjesnika koji se bez sumnje mogu svrstati uz bok najboljim pjesničkim ostvarenjima europskoga humanizma.

Nadahnute izuzetnim pjesničkim ostvarenjima rimskih liričara Propercija, Ovidija, Tibula i Katula, upravo su pjesme Flaviji, naglašava, osigurale pjesničke lovorike Crijeviću.

Knjiga je opremljena dodatkom, biografskom studijom Serafina Marije Crijevića o Iliji Crijeviću u prijevodu Ivane Kalaice i u redakciji Bojana Marottija.

Hrvatski latinist i poeta laureatus Ilija Crijević rođen je u Dubrovniku 1463. a preminuo 1520. Jedan je od najvećih pjesnika hrvatske književnosti na latinskom jeziku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum