ZAGREB

Objavljena zbirka pjesama Vande Babić "Crta na dlanu"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zbirku pjesama sveučilišne profesorice Vande Babić "Crta na dlanu" objavili su Skaner studio iz Zagreba i Centar za kulturu Tivat u Crnoj Gori.

Urednik Vladan Lalović u predgovoru ističe kako je knjiga poezije Vande Babić "Crta na dlanu" nastala na tragu duboko proživljene stvarnosti i stečenoga iskustva pjesnikinje koja smjelo u svoje stihove unosi ritam vlastita srca, izrazitu snagu poetskoga izraza i višeznačnu misaonu složenost.

Već u prvoj pjesmi, smatra, znalački ukomponirane zbirke koju čini mistični buket od 77 pjesama, nimalo slučajan broj, nagovješćuje osobnu poetsku alkemiju obrata.

Ocjenjuje kako to nisu stihovi samo o veličanstvenoj nadmoći bitka nad provalijom ništavila, nego su oni živo iskustvo koje se zrcali u poetskom prvijencu Vande Babić. 

Poezija Vande Babić snažno je prožeta autopoetičnom misaonošću i izražajnom likovnošću, ističe Lalović i dodaje kako se pjesnikinja neobičnom lakoćom poigrava stihom i eksperimentira harmoničnom formom zvuka i slike. 

Smatra kako su pjesme Vande Babić, ma koliko bile tematski raznolike i neujednačene, ispjevane prepoznatljivim, prodornim glasom, melodične kao arije nebeskih sfera, ugodne kao molitve nepoznatomu bogu. 

Tvrdi kako je Babić pjesnikinja po sudbinskome određenju i nalogu nutrine čiju bit izražava kroz poetsku dramatiku neprestana sukoba života i smrti, dobra i zla, sreće i patnje.

Miraš Martinović u pogovoru smatra kako je Babić ovim pjesmama mjerila trenutke svog života, one najdublje i najdojmljivije, ali i one neobvezne, svakodnevne, koje svi proživljavaju, ali ih ne osjete na način kako to čine pjesnici i ne ostave trag o njima.

Njezine pjesme su tragovi života, duboki tragovi koji su ostavili otiske na njezinoj duši, pisane kao svakodnevica za vječnost, piše Martinović i dodaje kako su te pjesme dubinske.

Naglasivši kako samo iskren čovjek dubinski osjeća život dodao je kako su pjesme spontane, bez unaprijed pripremljene podloge za filozofiranje, a same filozofske. 

One su, smatra, kao gnome urezane u vrijeme, u kamen, iz bića prerasle u jezik.

Na ove se pjesme, napominje Martinović, nadovezalo kao sasvim prirodno slike Dimitrija i Jagode Popović, posebno izrađene za njezinu knjigu. 

One su, smatra, knjizi dale posebno ozračje jer niti slike i riječi postigle sveprožimajuće stanje, a knjiga dobila posebnu dimenziju.

Zbirka pjesama "Crta na dlanu" (136 str.) podijeljena je na četiri poetska ciklusa - Akvarel, Cvrčak u rimi, Imam ja za Te, Ti, ja i oci naši.

Redovita profesorica na Sveučilištu u Zadru Vanda Babić je rođena u Kotoru 1967. Na Sveučilištu u Zadru radi od 1992. kao znanstvena novakinja. Suautorica je i scenaristica dokumentarnog filma "S Hrvatima Boke" u produkciji HTV-a. Autorica je više knjiga, između ostalih, i knjige "Boka kotorska - Zaljev svetaca i hrvatske kulture".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter