ZAGREB

Novi autorski projekt Petre Hrašćanec i Saše Božića "Horizont" premijerno u ZPC-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nova predstava Petre Hrašćanec i Saše Božića "Horizont", koja nastaje u suradnji s plesačem Lukom Švajdom i američkim umjetnicima Nathanom Lemoineom i Hahnom Roweom, premijerno će biti prikazana 24. i 25. rujna u Zagrebačkom plesnom centru.

Kako se ističe u najavi, "Horizont" nudi 360 stupnjeva ravne pustoši, postavljajući pitanje kako možemo bivati zajedno usprkos prostoru koji nas okružuje i razdvaja.

Predstava istražuje mitove i obrede povezane s pustinjom, pojavama i odnosima koji isparavaju, propadaju i nestaju. U toj pustinji može se pokušati usavršiti model zajedništva, osmisliti nove modele, ili ih promijeniti i dekonstruirati.

U svom pokušaju kreacije ekologije bivanja, "Horizont" nudi hipnotičko audio-vizualno iskustvo, kao i neodoljivu priču  o ljudskim vezama i prijateljstvu.

"Horizont" je nastavak umjetničkog istraživanja koje su Petra Hrašćanec i Saša Božić započeli 2017. predstavom "Kompas" u suradnji sa švicarskom plesnom umjetnicom Simone Aughterlony.

Njihov novi autorski projekt nastao je u suradnji s Lukom Švajdom, hrvatskim plesnim umjetnikom i studentom filozofije koji trenutno živi u Bruxellesu. Švajda je studirao ples na Salzburškoj eksperimentalnoj plesnoj akademiji, a među ostalim je surađivao s Annom Teresom De Keersmaeker i njenom plesnom kompanijom Rosas, Antunom Lachkyjem, Martinom Sonderkampom.

Scenografiju, kostime i svjetlo potpisuje Nathan Lemoine, a autor glazbe je Hahn Rowe.

Hahn Rowe je američki violinist, gitarist, skladatelj i producent, trostruki dobitnik ugledne američke Bessie Awards za izvedbene umjetnosti, uključen u brojne kolaborativne glazbene i kazališne projekte. Nastupao je između ostalih s R.E.M. -om, Davidom Byrneom, Michaelom Stipeom, Mobyjem, grupom Antony and the Johnsons te s Yoko Ono. Rowe je poznat po dugogodišnjoj suradnji s koreografkinjom iz Bruxellesa/Berlina Meg Stuart (Damaged Goods), a kreirao je glazbu  za koreografe poput Simone Aughterlony, Benoita Lachambrea, Louise Lecavalier i Johna Jaspersea.

Nathan Lemoine američki je umjetnik u polju izvedbenih umjetnosti prisutan na njujorškoj kazališnoj i plesnoj sceni. Ostvario je brojne suradnje s umjetnicima poput Young Jean Lee, Goat Island ili Ontological-Hysteric Theater.

Autorski projekt "Horizont" nastaje kao koprodukcija organizacija de facto i 21:21 i u sklopu rezidencijalnog programa Zagrebačkog plesnog centra.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini