RIJEKA

Nacionalna dramska prvakinja Olivera Baljak slavi 40. godina umjetničkog rada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nacionalna dramska prvakinja HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Olivera Baljak ulogom Živke Popović u predstavi "Gospođa ministarka" 25. rujna svečano će obilježiti 40. godišnjicu umjetničkog rada, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinstvo.

Olivera Baljak rođena je u Rijeci 1956. godine. U Rijeci studira pravo, na dislociranom studiju pohađa Akademiju dramskih umjetnosti iz Zagreba i potom dvije godine studira solo pjevanje na lovranskoj Glazbenoj školi "Ino Mirković".

Glumom se počela baviti najprije amaterski, a potom i profesionalno te je od 1980. godine stalna članica Hrvatske drame riječkoga HNK. Ostvarila je stotinjak uloga u kazalištu te nekoliko nastupa u televiziskim serijama, dugometražnjim i kratkometražnim filmovima.

Dobitnica je niza nagrada za glumačke nastupe, među kojima godišnje Nagrade Grada Rijeke 2006. godine. Više puta je nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević ocijenio je da je Baljak "neodoljivo nepodnošljiva i nezaboravno komplicirana te najbolja u glumačkim situacijama u kojima prekoračuje sebe kao glumica". Ustvrdio je da su posljednjih nekoliko godina možda najbolja faza njenog glumačkog stvaralaštva, u kojima je ostvarila neke od najupečatljivijh uloga, poput Pape u "Michelangelu", uloga u predstavama "Mizantrop", "Woyczek" te zaključno u "Gospođi ministarki". Ni u jednom trenutku nije odustala niti prešla u rutinu, naveo je Blažević.

Redateljica predstave "Gospođa ministarka" Branislava Nušića Tatjana Mandić Rigonat ustvrdila je da je uloga Živke Popović izazov za najveće glumice. Treba biti velika glumica, po širini glumačkog talenta i dubini intuicije. To su odlike Olivere Baljak, kao i veliki glumački eros i duboka posvećenost glumi, rekla je.

Olivera Baljak je istaknula da je još s pet godina života rekla da želi biti glumica, a kao djevojka je, nakon prve odgledane ekranizacije ove predstave, ostala zaljubljena u sam tekst, ali i u lik Živke Popović, ali joj je bio glumački nedostižan sve do sad. "Imam osjećaj da sve sabira u jednoj točki, 40 godina karijere, ova predstava i skori odlazak u mirovinu. No, mirovina za mene ne znači mirovanje i ako se budem zaželjela nastupa na sceni, dogodit će se", zaključila je Olivera Baljak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter