u ink

"Otočka terca" u Puli: Tri sjajne glumice ispraćene dugotrajnim aplauzom

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Bila je to, prije svega, predstava sjajnih glumačkih kreacija. Tri glumačka dragulja, tri različite glumice. Pula je, naime, imala čast da u ponedjeljak navečer na dobro popunjenoj Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula ugosti predstavu "Otočka terca".

Riječ je o prvoj profesionalnoj kazališnoj produkciji Centra za kulturu Novi Vinodolski u kojoj je izravno angažirana Novljanka Branka Petrić Fehmiu, koja je svoju sjajnu glumačku karijeru ostvarila u Beogradu, a uz nju u predstavi nastupaju Riječanke Olivera Baljak i Ana Vilenica. Režiju potpisuje mladi redatelj Ivan Vanja Alač, glazbu izvodi Sergio Kovačić, a scenografiju je izradila Karla Kocijan.

Pomalo monotonu svakidašnjicu sestara Ave i Bele u njihovoj izoliranoj otočkoj sredini promijenit će Zagrepčanka Doris. Kako bi preživjele zimu, sestre oglašavaju iznajmljivanje stana, na koji se javlja prevoditeljica iz Zagreba. Doris traži mir za prevoditi poeziju, prevodi s talijanskog i portugalskog, a ujedno želi biti bliže svome dragom, koji tu ima vikendicu.

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

No, njezin dragi je oženjen i premda, tipično, stalno joj najavljuje razvod jer je u "teškom braku koji postoji samo na papiru", te odgađa razvod čekajući da djeca završe školu, diplomiraju, pa je uginuo kućni ljubimac, pa ovo, pa ono, Doris otkriva da je njezin voljeni u biti 'vara' sa ženom. Ljubimac nije uginuo, i dragi nije uopće u lošem braku.

Dorisin će dolazak pokrenuti promjene u životima žena različitih generacija i oprečnih karaktera od kojih svaka ima svoje snove, nadanja i očekivanja, uspone i padove…

Upravo te razlike u karakterima, ta introspekcija, poniranje u svjetove satkane od najrazličitijih osjećaja čine bit ove predstave. Najjači dio su upravo te suptilne ženske kreacije, te uloge kojima u biti, unatoč što su i nerijetko jedna drugoj svojevrsni kontrapunkt, se zbližavaju, šaljući na samome kraju neku po(r)uku punu emocija.

Publika, sastavljena u velikoj većini od žena, nagradila je ovacijama ovo ostvarenje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom